Opnieuw tegenslag voor Trump: hooggerechtshof Pennsylvania verwerpt rechtszaak

Het hoogste gerechtshof van Pennsylvania heeft zaterdagavond verhinderd dat stemmen die per post zijn uitgebracht alsnog ongeldig zouden worden verklaard. Het team van president Donald Trump had daarop aangedrongen toen bleek dat veel van die stemmen naar de Democraten zijn gegaan. Trump hoopte daarmee de overwinning van Biden alsnog te voorkomen.

Een aanhanger van president Donald Trump portesteert tegen het 'stelen van stemmen' door de Democraten. Beeld AFP
Een aanhanger van president Donald Trump portesteert tegen het 'stelen van stemmen' door de Democraten.Beeld AFP

Het gerechtshof van de staat besloot echter unaniem dat al geruime tijd geleden is besloten dat het stemmen per post rechtsgeldig is en dat er nu geen reden is om dat te herroepen. De wet die stemmen per post in de staat mogelijk maakt, komt uit 2019. De procureur-generaal van de staat, Democraat Josh Shapiro, noemde de beslissing van de rechtbank ‘een nieuwe overwinning voor de democratie’.

De rechtszaak was aangespannen door de Republikeinse vertegenwoordiger Mike Kelly, die betoogde dat de kieswet van Pennsylvania ongrondwettelijk is. Hij wilde ofwel de 2,5 miljoen poststemmen - de meeste voor Democraten - ongeldig laten verklaren ofwel de kiesmannen direct laten aanwijzen door de wetgevers in Pennsylvania, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Die laatste optie noemde het hof ‘ongekend’: het zou zo’n 6,9 miljoen kiezers hun stem ontnemen.

De uitspraak is een nieuwe klap voor Trumps pogingen de verkiezingsuitkomst van 3 november terug te draaien. Ook afgelopen vrijdag leed het team van Trump een nederlaag voor de rechtbank in Pennsylvania. Toen eiste het een ​​hoorzitting waarin advocaat Rudy Giuliani ​​argumenten had kunnen aanvoeren inzake vermeende oneerlijkheden bij de stembusgang. Maar de rechters wezen dat eveneens af.

Democraat Joe Biden versloeg president Trump in Pennsylvania met meer dan 80.000 stemmen, een staat die Trump in 2016 nog had gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden