Nieuws

Opnieuw harde confrontaties betogers en politie Hongkong

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Dit weekend waren er weer gewelddadige confrontaties tussen de oproerpolitie en de betogers. De politie gebruikte opnieuw traangas om demonstranten uiteen te drijven.

Het Parool
Confrontatie tussen betogers en politie. Beeld REUTERS
Confrontatie tussen betogers en politie.Beeld REUTERS

Dit weekend escaleerde de situatie weer tijdens de aanhoudende protesten voor meer democratie. Betogers wierpen blokkades op, waarop de politie zoals vorig weekend weer traangas inzette. Er zijn tientallen mensen gewond geraakt en in totaal dertien mensen gearresteerd, waaronder een van de organisatoren, Max Chung.

Hoewel er voor de tweede dag op rij geen toestemming was om weer de straat op te gaan, waren er vandaag honderdduizenden demonstranten, veelal gehuld in het zwart en met gele helmen, op de been. De demonstranten marcheren door de straten, en op andere plekken werpen ze blokkades op, zich verdedigend en verschuilend achter gekleurde paraplu’s. Velen verzamelen zich voor een kantoor van de Chinese overheid in Hongkong, dat een symbolische plek voor de betogers is geworden.

Uitleveringswet

Al zeven weken zijn er protesten in de voormalige Britse kolonie Hongkong. Ze begonnen vanwege een nieuwe omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. Die is inmiddels (voorlopig) van tafel. Ook wordt het aftreden van leider Carrie Lam geëist. De bredere inzet is democratische hervorming en grotere onafhankelijkheid van China. Nu wordt de politieke organisatie van Hongkong gekenmerkt door een principe van ‘één land, twee systemen’, maar de betogers zien de invloed van China groeien.

De politie geeft aan te zijn belaagd met stenen, metalen stokken en flessen met een bijtende stof. Om ‘agressie door betogers te voorkomen’ geeft de politie aan met ‘gepast geweld’ op te treden. Amnesty International in Hongkong heeft in een statement laten weten dat het geweld dat de politie gebruikt ‘buitenproportioneel’ en ‘onacceptabel’ is.

Bendes

Vorige week gingen op een metrostation tientallen mannen in witte T-shirts mensen die terugkeerden van een demonstratie met stokken te lijf. Volgens de demonstranten waren die mannen ingehuurde bendes en werd dat toegestaan door de politie. De autoriteiten ontkennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden