PlusAnalyse

Ophef: bijna alle kandidaten voor opvolging May hebben drugs gebruikt

Er is een kans van 80 procent dat de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk in zijn of haar jeugd drugs heeft gebruikt. Een beladen onderwerp binnen de Conservatieve Partij en de Britse samenleving.

David Van Unen
De tien kandidaatpremiers. Bovenste rij van links naar rechts: Boris Johnson, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Rory Stewart, Mark Harper, en de onderste rij , Esther McVey, Matt Hancock, Andrea Leadsom, Michael Gove, Sajid Javid.  Beeld AP
De tien kandidaatpremiers. Bovenste rij van links naar rechts: Boris Johnson, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Rory Stewart, Mark Harper, en de onderste rij , Esther McVey, Matt Hancock, Andrea Leadsom, Michael Gove, Sajid Javid.Beeld AP

Michael Gove (51) kan amper 48 uur nadat hij formeel de tiende kandidaat was geworden voor de opvolging van Theresa May, het premierschap al op zijn spreekwoordelijke buik schrijven. De huidige minister van Milieu heeft als beginnend journalist meer dan twintig jaar geleden een aantal keer cocaïne gebruikt. Een ‘fout’ waar hij een ‘diep gevoel van spijt’ aan heeft overgehouden. Deze week verschijnt Michael Gove: A Man In A Hurry, een boek over het leven van de politicus, waarin de onthulling staat. Daarmee geconfronteerd door de tabloid Daily Mail ging Gove door het stof.

Coke, wiet en opium

De minister biechtte zijn cokegebruik volgens het boek op aan de partijleiding toen hij in 2016 een gooi deed naar de opvolging van toenmalig premier David Cameron. De Tories zouden hem toen hebben opgedragen die informatie in het openbaar voor zich te houden en zich bij vragen te beroepen op zijn recht op privacy.

Met de bekentenis van Gove komt het aantal potentiële premiers dat in het verleden een snuifje of blowtje nam, op acht. Boris Johnson (volgens wedkantoren de topkandidaat), Esther McVey, Andrea Leadsom, Dominic Raab en Matt Hancock gaven eerder toe weleens te hebben geblowd. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt dronk in India een sapje waarin cannabis verwerkt zat, terwijl minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart moest bekennen dat hij als backpackende student in Iran wel eens opium heeft gerookt.

De Conservatieve Partij is op basis van de Europese verkiezingen van vorige maand inmiddels de vijfde partij van het Verenigd Koninkrijk maar gaat wel, zo werkt het Britse systeem nu eenmaal, over de opvolging van de vrijdag formeel afgetreden Theresa May.

Wie wordt de opvolger van de huidige Britse premier Theresa May? Beeld AFP
Wie wordt de opvolger van de huidige Britse premier Theresa May?Beeld AFP

Dat die benoeming (vooralsnog) wordt bepaald door het drugsverleden van acht van de tien kandidaten, zorgt bij veel Britten voor ergernis. Niet in de laatste plaats omdat Gove, Johnson en de rest voor de wet door kunnen voor criminelen. Op bezit van cocaïne staat in het Verenigd Koninkrijk een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar, terwijl cannabis­bezit bestraft kan worden met vijf jaar cel.

Tijd om te evalueren

Voor Conservatieven met een bezwaar tegen drugs zijn er nog maar twee kandidaten over voor de functie van minister-president: minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, en voormalig minister van Integratie Mark Harper. Beiden prominente partijleden, maar afgaande op peilingen kansloos voor het premierschap.

Dus is er volop discussie over wat te doen met de bekentenissen van de andere acht. Ook binnen de Conservatieve Partij. Parlementslid Crispin Blunt vanochtend in een opiniestuk in The Telegraph: ‘In plaats van te luisteren naar deze spijtbetuigingen kunnen we ons ook afvragen waarom ze überhaupt nodig zijn. Het is tijd om ons drugsbeleid te evalueren.’ Deze week beginnen de Conservatieve stemrondes; na 22 juli wordt duidelijk wie Theresa May opvolgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden