Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan: ‘geen big deal’

Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.

Joeri Vlemings
Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing met de maan op 4 maart plaatsvinden. Beeld AP
Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing met de maan op 4 maart plaatsvinden.Beeld AP

De Falcon 9-raket werd in 2015 vanuit Florida gelanceerd als deel van de missie om een weersatelliet de ruimte in te sturen. Maar de tweede trap van de raket sloeg op hol. Die had niet voldoende brandstof om terug te keren naar de aarde. “Maar ook geen energie meer om te ontsnappen aan de zwaartekracht van het aarde-maan-systeem,” zegt meteoroloog Eric Berger op website Ars Technica. “Vandaar dat ze sinds februari 2015 een enigszins chaotische baan volgt.”

Ruimtevaartspecialisten denken dat de rakettrap – zo’n vier ton aan ‘ruimteafval’ – binnen enkele weken de maan zal raken, met een snelheid van ongeveer 2,58 kilometer per seconde. Volgens data-analist Bill Gray zal de botsing zeer waarschijnlijk op 4 maart om 13.25 uur onze tijd plaatsvinden aan de achterkant van de maan.

Onvoorspelbare zaken

De exacte plaats waar de raket zal inslaan blijft onduidelijk, door factoren die de baan van de raket nog licht kunnen wijzigen. “Kleine onvoorspelbare zaken zoals het zonlicht zouden nog een effect kunnen hebben op de baan van het object,” schrijft Gray in zijn blog. “We zullen begin februari meer waarnemingen nodig hebben om de voorspelling te verfijnen.”

Volgens Gray kwam de rakettrap op 5 januari al dichtbij de maan. Voor zover hij weet, zal het de eerste keer zijn dat een stuk ruimteafval de maan onbedoeld raakt.

Vanaf de aarde zal de botsing volgens Gray niet te zien zijn, omdat het grootste deel van de maan ‘in de weg zit’. En zelfs als de inslag aan ‘onze kant’ van de maan zou plaatsvinden, dan zal dat een paar dagen na nieuwe maan zijn. Bij nieuwe maan staan de zon en de maan op dezelfde positie ten opzichte van de aarde en kunnen wij de maan niet zien, enkel haar schaduwkant.

Geen big deal

Ook Jonathan McDowell, een astrofysicus aan de Harvard Universiteit, meent dat de inslag op 4 maart zal plaatsvinden. Maar, schrijft hij op twitter, dat is ‘geen big deal’.

Toch hopen ruimtevaartliefhebbers wat te leren uit de botsing van de rakettrap op de maan. Berger denkt het daardoor mogelijk zal zijn ondergronds materiaal te observeren dat door de impact aan de oppervlakte zal komen. Ook Gray ‘hoopt op een maaninslag’, zo zegt hij. “We weten al wat er gebeurt als afval de aarde raakt, en daar valt niet veel van te leren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden