Oostenrijkse regeringsleider Kurz maakt aftreden bekend

De Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz, die onder vuur ligt vanwege een corruptieschandaal, treedt af. Dat heeft hij zaterdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, willen niet meer met de bondskanselier verder.

ANP/Parool
Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, maakte Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekend tijdens een persconferentie Beeld AFP
Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, maakte Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekend tijdens een persconferentieBeeld AFP

De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, zou Kurz gaan opvolgen.

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen waren snel groter geworden sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde vrijdag nog van geen wijken weten. Maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisen een persoon van ‘onberispelijk’ gedrag. Kurz verwees naar deze ‘patstelling’ en zei met zijn aftreden ruimte te willen maken voor een stabiele regering.

Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP al de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie de handel en wandel van Kurz onderzoekt rond beïnvloeding van media. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team.

Omkoping

Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeert hij met De Groenen.

Kurz zelf noemde de aantijgingen eerder ongegrond. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de beschuldigingen vals zullen blijken. Tegen de Oostenrijkse omroep ORF beschuldigde hij onderzoekers ervan chatberichten uit hun context te halen of ze verkeerd voor te stellen. “En dan ontstaat er een strafrechtelijke beschuldiging omheen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden