Oostenrijk voert lockdown voor ongevaccineerden in

In Oostenrijk wordt maandag een lockdown ingevoerd voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Alexander Schallenberg en leiders van deelstaten. De ingrijpende maatregel heeft gevolgen voor miljoenen mensen.

Het Parool
De grote winkelstraat in Innsbruck, Oostenrijk. Beeld Getty Images
De grote winkelstraat in Innsbruck, Oostenrijk.Beeld Getty Images

De Oostenrijkse autoriteiten zien zich genoodzaakt in te grijpen omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Mensen die niet zijn gevaccineerd of hersteld van het virus hebben straks een geldige reden nodig om hun woning te verlaten, zoals boodschappen doen en werken. De maatregelen blijven in eerste instantie tien dagen van kracht, zei minister Wolfgang Mückstein van Volksgezondheid.

Het Alpenland heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 65 procent. Die moet omhoog, beklemtoonde Schallenberg op een persconferentie. Hij noemde de vaccinatiegraad ‘beschamend laag’. De regeringschef had vorige week al duidelijk gemaakt een lockdown voor gevaccineerden niet wenselijk te vinden. Die groep zou dan gedupeerd worden omdat anderen aarzelen over vaccins, vond hij.

Ongevaccineerde mensen krijgen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte deze maand over op een zogenoemd 2G-model. Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid-19. Invoering van die regel leidde al tot rijen bij vaccinatiecentra.

Het was afgelopen week al duidelijk dat Oostenrijk ook afstevende op een lockdown voor ongevaccineerden. Dat leidde meteen tot kritiek. Critici betoogden onder meer dat een lockdown die alleen geldt voor een deel van de bevolking lastig te handhaven is. Minister Mückstein zei zondag dat steekproefgewijs zal worden gecontroleerd.

De beperkende maatregelen gelden straks alleen voor ongevaccineerde mensen boven de twaalf jaar. Het parlement moet de geplande lockdown nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting later op zondag.

Bruls: ‘Onwenselijk, maar niet uit te sluiten’

Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, is een lockdown voor ongevaccineerden in Nederland niet wenselijk, maar niet uit te sluiten. Dat zei hij in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Bruls: “Ik vind het natuurlijk ontzettend ver gaan wat er in Oostenrijk gebeurt: een specifieke lockdown voor ongevaccineerden. Maar aan de andere kant, als we ons gedrag nu niet aanpassen, dan kan dat wel het gevolg zijn. Ik mag natuurlijk hopen van niet, want ik denk dat als je echt zo scherp het onderscheid gaat maken, dat de discussies nog veel heftiger en onaangenamer worden. Maar als het nodig is, dan moet je maatregelen nemen.”

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht: “Natuurlijk is een situatie zoals in Oostenrijk onwenselijk, om het zo rigoureus te doen. Aan de andere kant begin ik ongerust te worden dat een kleine minderheid bepaalt hoe een grote meerderheid moet leven. Iedereen mag zijn eigen mening hebben als het over vaccinaties gaat, zeker. Maar als het zo is dat als je een evenement organiseert en daar nu eerder mee moet stoppen, dan snap ik gewoon niet dat het logisch is dat helemaal niemand daar naartoe kan gaan, in plaats van dat je zegt: een deel dat gevaccineerd of genezen is wel.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden