Plus

Ook westelijke Balkan eist Europese toenadering: ‘Anders vult Rusland die ruimte op’

Ook de Westelijke Balkan (onder meer Servië, Kosovo en Albanië) rekent op snelle toenadering uit Brussel nu Oekraïne, Moldavië en – met enige vertraging – ook Georgië later vandaag in sneltreinvaart kandidaat-EU-lidstaat worden. De zes landen bepleiten hun zaak vandaag op een top met alle 27 nationale EU-leiders.

Frans Boogaard
Ursula von der Leyen met de Servische president Aleksandar Vucic, de Franse president Emmanuel Macron en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, voorafgaand aan de EU-top. Beeld REUTERS
Ursula von der Leyen met de Servische president Aleksandar Vucic, de Franse president Emmanuel Macron en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, voorafgaand aan de EU-top.Beeld REUTERS

“We rekenen op een duidelijke en eensluidende boodschap,” aldus de Kosovaarse president Vjosa Osmani-Sadriu bij aankomst in Brussel vanmorgen. Zij juicht de kandidaat-status voor Oekraïne en Moldavië toe, maar wil een gelijke behandeling voor de West-Balkan. “De kandidaat-status van Oekraïne is van grote geopolitieke betekenis, maar wij hebben die ook nodig. Als we geen duidelijke signalen uit Brussel krijgen zullen anderen (Rusland, red.) die ruimte opvullen.”

De 27 EU-leiders hadden vandaag moeten besluiten tot opening van de toetredingsgesprekken met Albanië en Noord-Macedonië, een belangrijke stap voor de hele regio. Maar EU-lidstaat Bulgarije ligt om binnenlands-politieke redenen dwars. “Een schande,” aldus de Albanese premier Edi Rama. “Een Navo-land dat in oorlogstijd twee andere Navo-landen gijzelt. En 26 andere landen die op een enge manier machteloos toezien.”

Geen illusies

De tijd tussen de toekenning van de kandidaat-status en de start van de toetredingsgesprekken wordt op die manier veel te groot, vindt Rama. “Noord-Macedonië is al zeventien jaar kandidaat-lidstaat, wij acht. Ik vind het een goede zaak dat Oekraïne nu de kandidaat-status krijgt, maar ik hoop dat de Oekraïners zich niet te veel illusies maken.”

De Servische president Aleksandar Vučić toonde zich er tamelijk onverschillig over. De toenadering is voor Servië momenteel sowieso uitgesloten, vanwege de pro-Russische koers die het land vaart. “Als er besluiten komen, is dat goed, als ze niet komen ook. Wij zijn in elk geval al blij met de investeringen van Europa.”

Verbolgen

Brussel is zeer verbolgen dat Servië de sancties tegen Rusland niet steunt, maar Vučić zei dat Servië in de Verenigde Naties de Russische inval heeft veroordeeld. Daar voegt hij aan toe dat het land achter de territoriale integriteit van Oekraïne staat. “En achter die van Servië, maar die wordt in Europa niet altijd gerespecteerd.”

Osmani-Sadriu vindt dat Servië moet kiezen: “Je kunt niet én een Russisch éen en Europees pad bewandelen.” Ze verwijt Belgrado met zijn opstelling bij te dragen aan beïnvloeding door Rusland van de hele Balkan-regio.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, beloofde vanmorgen bij aankomst ‘een solide boodschap’ aan de Westelijke Balkan. Het zal de betrokken landen echter niet zijn ontgaan dat zijn eerste verklaring Oekraïne betrof, terwijl de kandidaat-status van de Balkan-landen pas later vandaag op een tweede top op de agenda staat. Deze landen zijn dan met hun ‘solide boodschap’ allang weer naar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden