Ook Pyongyang raakt nu in coronapaniek

Noord-Korea gaat in het geheim met de pet rond bij internationale partners. In verband met de dreiging van het coronavirus heeft het land grote behoefte aan geld, maar vooral aan tests, veel tests.

David van Unen
De wankele economie en gezondheidszorg van Noord-Korea zijn niet berust op de gevolgen van een grootschalige virus­uitbraak Beeld AFP
De wankele economie en gezondheidszorg van Noord-Korea zijn niet berust op de gevolgen van een grootschalige virus­uitbraakBeeld AFP

Noord-Korea zit ingeklemd tussen China en Zuid-Korea, de eerste twee landen ter wereld waar het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt serieus om zich heen greep. Vrijwel tegelijkertijd met de eerste lockdown, die van miljoenenstad Wuhan, sloot het socialistische regime in Pyong­yang de grenzen en werd de burgerluchtvaart in het land stilgelegd. Sindsdien zijn er formeel geen Noord-Koreaanse besmettingen gemeld, maar internationale waarnemers plaatsen daar grote vraagtekens bij.

Roep om hulp

De Britse krant The Financial Times zag een aantal overheidsdocumenten in en sprak bronnen dicht bij de regering in Pyongyang. Noord-Koreaanse diplomaten, voor zover die er zijn, leggen bij internationale collega’s al weken officiële verzoeken om test­materiaal voor het coronavirus neer.

Van de 26 miljoen Noord-Koreanen zouden er een kleine 600 zijn getest op het coronavirus, overigens allemaal negatief. ‘Er is een aantal tests en de regering weet ook hoe die te gebruiken,’ zegt een anonieme bron in The Financial Times. ‘Maar het zijn er wel echt veel te weinig.’

De wankele economie en gezondheidszorg van Noord-Korea zijn niet berust op de gevolgen van een grootschalige virus­uitbraak. Het land is ook zonder die dreiging volledig afhankelijk van de paar bondgenoten die het heeft – Rusland en China – en van hulp van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen.

De meeste van die organisaties hebben volgens The Financial Times bij de Veiligheidsraad van de VN om een uitzondering op de sancties tegen Noord-Korea gevraagd voor de levering van hulpgoederen. Een besluit daarover kan echter nog weken op zich laten wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden