Ook in New York en LA moeten cafés dicht blijven

De Verenigde Staten treffen ook ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Evenementen met meer dan 50 personen worden afgeraden en meerdere staten hebben besloten scholen, horeca en theaters de komende tijd te sluiten.

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, heeft besloten dat alle horeca in de stad dicht moet. Beeld AFP
Bill de Blasio, de burgemeester van New York, heeft besloten dat alle horeca in de stad dicht moet.Beeld AFP

Na zondagnacht is het bedtijd voor het uitgaansleven in de stad die nooit slaapt. Burgemeester Bill de Blasio besloot gisteren dat alle cafés, theaters, nachtclubs en restaurants in New York vanaf dan tot nader order de deuren dicht moeten houden.

Ook in Los Angeles kan men de komende tijd niet uit eten en ook in Massachusetts, Ohio, Washington en Puerto Rico moeten restaurants en bars verplicht dichtblijven.

De federale organisatie voor ziektebestrijding CDC drukte Amerikanen gisteren op het hart alle evenementen met meer dan 50 mensen af te blazen. Tevens besloot de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rentetarieven nog verder te verlagen, tot bijna nul procent. Daarmee hoopt de Fed de economie op peil te houden doordat het voor bedrijven goedkoper wordt om geld te lenen. De keerzijde is dat de ingreep de economie kwetsbaarder maakt, in het geval van een aanhoudende economische crisis.

Lockdown

De beslissingen werden genomen nadat een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Volks­gezondheid had aangedrongen op een landelijke lockdown vanwege het coronavirus. Iets waarvan president Donald Trump tot dusver niets lijkt te willen weten.

Laconieke houding

De president herhaalde gisteren tijdens een persconferentie juist dat de Amerikanen zich vooral niet te veel zorgen moeten maken over het coronavirus. “Relax, we doen het geweldig. We hebben alles onder controle.”

Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Zijn laconieke houding komt Trump op groeiende kritiek te staan. Hoewel de VS ingrijpende maatregelen heeft getroffen – denk aan het inreisverbod voor vliegtuigen uit China en Europa – wordt Trump ervan beticht te lang langs de zijlijn te hebben toegekeken.

Het virus dook in de VS voor het eerst op in januari. Onderwijl zijn 3500 infecties vastgesteld en meer dan 60 mensen overleden, maar vermoed wordt dat het aantal besmettingen vele malen hoger ligt.

De epidemie en Trumps optreden waren ook centrale thema’s gisteren bij het Democratische tv-debat. Dat werd niet de verzoening tussen de laatste twee overgebleven kandidaten Joe Biden en Bernie Sanders waarop veel Democraten hoopten. Maar, zonder publiek en op twee meter afstand van elkaar waren de twee het over één ding eens: Trumps beleid omtrent de corona-epidemie faalt. Sanders: “Het eerste wat we moeten doen, of ik de race nu win of niet, is de huidige president opsluiten. Hij ondermijnt advies van doktoren en wetenschappers die de Amerikanen willen helpen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden