Ook in laatste swing states is de uitslag nu officieel: Biden wint

Arizona en Wisconsin hebben Joe ­Biden gisteren officieel als verkiezingswinnaar aangemerkt. Daarmee is de winst van de Democraat in alle swing states waar president Trump de uitslag van de verkiezingen aanvecht formeel vastgelegd.

Joe Biden Beeld AFP
Joe BidenBeeld AFP

In andere verkiezingsjaren geldt de officiële bevestiging van de winnaar door de kiescommissies van de staten als niet meer dan een formaliteit. Nu Trump zijn verlies in de presidentsverkiezingen maar niet wil erkennen, krijgt de stap echter volop aandacht: het betekent immers dat nóg een deur wordt gesloten in Trumps al schier kansloze missie de verkiezingsuitslag om te draaien.

Terwijl zijn juridische team vanwege gebrek aan bewijs de ene na de andere rechtszaak om de uitslag aan te vechten verloor, wendde Trump zich de voorbije weken tot de besturen van meerdere swing states. Hij probeerde zijn partijgenoten in de staten waar Biden de meeste stemmen kreeg, over te halen desalniettemin hem uit te roepen tot winnaar.

Miniem verschil

Daarin zijn die staten niet meegegaan. De Republikeinse gouverneur van Arizona weersprak bij de bekend­making van de formalisering Trumps ongefundeerde claims dat er is gefraudeerd. “We doen verkiezingen goed in Arizona. Het systeem is robuust,” aldus Doug Ducey.

Het vastleggen van de uitslag in ­Arizona en Wisconsin liet op zich wachten omdat het stemmenverschil hier miniem was. In Wisconsin werd nog een hertelling gehouden, maar dit weekend bleek dat die niet tot de door Trump gewenste ommezwaai heeft geleid. Sterker: Biden kreeg juist nog 132 stemmen meer.

Trump heeft aangekondigd dat hij naar de rechter stapt om de uitslag in Wisconsin nietig te laten verklaren. Ook in andere staten blijft hij beslissingen aanvechten voor de rechter. De tijd begint te dringen: voor 8 december moeten alle rechtszaken zijn afgerond. Op 20 januari wordt de nieuwe president beëdigd.

Trump zal hoogstwaarschijnlijk de resultaten in zowel Arizona als Wisconsin aanvechten. Zaterdag twitterde hij nog over de hertellingen in Wisconsin: ,,Het gaat niet over het vinden van fouten in de telling, maar over het vinden van mensen die illegaal hebben gestemd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden