PlusAchtergrond

Ook Biden steunt nu staakt-het-vuren Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich gisteren uitgesproken voor een staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en Hamas. Op korte termijn lijkt het geweld echter niet te stoppen.

Tom Kieft
President Joe Biden beantwoordde maandag tijdens een update over de coronasituatie in de VS ook een vraag over Israël en Hamas.  Beeld Getty Images
President Joe Biden beantwoordde maandag tijdens een update over de coronasituatie in de VS ook een vraag over Israël en Hamas.Beeld Getty Images

Een statement van het Witte Huis meldt dat Biden aan de telefoon met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn ‘steun voor een staakt-het-vuren’ heeft uitgesproken.

Geduld op

Het is voor het eerst dat Biden zich openlijk uitspreekt voor een wapenstilstand in het conflict tussen Israël en Hamas. De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en wordt gezien als het enige land dat Netanyahu tot de orde kan roepen. Eerdere escalaties tussen Israël en Hamas eindigden ook pas toen in Washington het geduld op was en de toon in officiële verklaringen veranderde.

De Amerikaanse president wil echter vooralsnog niet zover gaan zijn bondgenoot op te roepen onmiddellijk met het geweld te stoppen. Afgelopen week blokkeerde de VS ook al drie keer een gezamenlijke verklaring van de Verenigde Naties over het geweld. In het gisteren gepubliceerde statement herhaalde het Witte Huis dat Biden nog altijd vindt dat Israël in zijn recht staat ‘om zichzelf te verdedigen tegen willekeurige raketaanvallen’.

Luchtaanvallen

Het conflict tussen Hamas en Israël, dat vorige week losbarstte na wekenlange spanningen tussen Palestijnen enerzijds en extreemrechtse Israëli en politie anderzijds, raast ondertussen onverminderd door. Ook vannacht werden weer luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, het afgesloten gebied waar Hamas de scepter zwaait. Bij de raketbeschietingen en bombardementen tussen Israël en Hamas over en weer zijn al meer dan 220 doden gevallen, met name aan Palestijnse zijde.

Een zorgwekkende ontwikkeling is dat gisteren vanuit Libanon weer raketten naar Israël zijn afgevuurd. Dat gebeurde donderdag ook al. Wie de raketten afvuurt, is niet bekend. Gevreesd wordt dat de islamitische groepering Hezbollah, machtig in Libanon, zich mengt in het conflict.

De raketten van gisteren zijn volgens het Israëlische leger de grens niet gepasseerd. Israël heeft de aanval beantwoord door doelen in Libanon onder vuur te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden