Nieuws

Ongekende protestgolf in China na grote brand in Urumqi waar tien doden vielen

In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Peking en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

ANP
Op video’s die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten “weg met de Communistische Partij en weg met president Xi Jinping” scandeert. Beeld Hector Retamal / AFP
Op video’s die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten “weg met de Communistische Partij en weg met president Xi Jinping” scandeert.Beeld Hector Retamal / AFP

Aanleiding voor de protesten is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen. In het flatgebouw zouden niet alleen deuren zijn vergrendeld vanwege de maatregelen, ook zouden reddingswerkers het gebouw moeilijk hebben kunnen bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown. Sommige slachtoffers zouden uit angst de coronaregels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. In Urumqi mogen bewoners al honderd dagen praktisch de deur niet uit.

Zaterdag waren herdenkingen voor de slachtoffers georganiseerd in steden in het hele land en onder andere in Sjanghai mondde dat uit in protesten. Op video’s die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten “weg met de Communistische Partij en weg met president Xi Jinping” scandeert. De politie greep in en volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

Autoriteiten ontkennen

Zondag gingen mensen opnieuw de straat op in veel steden. In Peking hebben honderden mensen zich verzameld bij een universiteitsgebouw. De mensen roepen op tot vrijheid en een einde aan de lockdowns in heel China. Ook in Sjanghai en Wuhan zijn grote menigtes samengekomen tegen het coronabeleid. De inwoners van steden als Guangzhou, Xi’an en Chongqing delen ook video’s van soortgelijke protesten van zaterdag en zondag. Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd.

Dat de protesten zo openlijk zijn en zich verspreiden over het hele land is zeldzaam voor China, waar verzet normaal gesproken gecensureerd wordt. In Shanghai hielden de demonstranten lege vellen papier omhoog om de censuur te symboliseren.

De autoriteiten in Urumqi ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden