Nieuws

Onderzoek concludeert: corona-uitbraak begon op dierenmarkt Wuhan

De coronapandemie is zo goed als zeker begonnen op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan. Een internationale groep onderzoekers, onder wie viroloog Marion Koopmans, concludeert dat in een dinsdag verschenen artikel in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het Parool
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat. Afbeelding ter illustratie Beeld ANP /  ANP
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat. Afbeelding ter illustratieBeeld ANP / ANP

Eind 2019 dook in Wuhan een nieuwe, toen nog onbekende ziekte op. Tientallen mensen kregen last van zware longontsteking. Onderzoek wees uit dat het om een nieuw coronavirus ging, dat de wetenschappelijke naam SARS-CoV-2 kreeg.

Sinds het begin van de coronapandemie werd de dierenmarkt Huanan in Wuhan genoemd als de plek waar mogelijk de eerste mensen besmet zijn geraakt met het virus. Niet alleen de dierenmarkt, maar ook andere plekken in en rond Wuhan werden toen gezien als bakermat van het nieuwe coronavirus. Zo rees de vraag of het coronavirus niet was ontsnapt uit een laboratorium dat huisvest in Wuhan.

Huanan-dierenmarkt

Nu concluderen de onderzoekers dat de Huanan-dierenmarkt ‘het vroege epicentrum van de pandemie’ was. De eerste acht mensen bij wie het virus is aangetroffen, werkten allemaal aan de westelijke kant van de dierenmarkt. Daar werden zoogdieren verkocht. De eerste 155 coronapatiënten woonden vrijwel allemaal rond de markt. Mensen die verderop in Wuhan woonden, hadden banden met de markt.

Ook op het marktterrein zelf zijn sporen van het coronavirus aangetroffen. Zo zaten virusdeeltjes op een kooi, twee karren, een waterafvoer en op een apparaat dat wordt gebruikt om veren te verwijderen.

Dieren ‘plausibele gastheren’ van coronavirus

Meerdere handelaren op de markt in Wuhan verkochten levende wilde dieren, zoals vossen, noordelijke varkensdassen en wasbeerhonden. Sommige mensen eten die dieren, maar ze worden ook gebruikt om hun bont. De dieren zijn ‘plausibele gastheren’ van het coronavirus. Hoe de dieren zelf het virus hebben opgelopen, is volgens de onderzoekers niet duidelijk geworden.

De studie is mede gebaseerd op een bezoek van Koopmans en anderen aan Wuhan begin vorig jaar. Zij waren daar namens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. ‘Hoe je de gegevens ook analyseert, het bewijs wijst naar de markt als het epicentrum, en meer in het bijzonder een hoek waar levende wilde dieren zijn verkocht,’ schrijft de viroloog van Erasmus MC in Rotterdam dinsdag op Twitter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden