Plus

OM: verdachte moord Lübcke heeft rechts-extremistische achtergrond

Volgens de Duitse justitie was de moord op politicus Walter Lübcke waarschijnlijk een extreemrechtse aanslag. Een 45-jarige verdachte is gearresteerd. Politici willen de onderste steen boven.

Wilfred van de Poll
Minister-President van Hessen, Volker Bouffier, spreekt op begrafenis Walter Lübcke.  Beeld Swen Pförtner/dpa
Minister-President van Hessen, Volker Bouffier, spreekt op begrafenis Walter Lübcke.Beeld Swen Pförtner/dpa

Een politieke aanslag met rechts-extremistische motieven: in die richting voert het onderzoek naar de gewelddadige dood van de Hessische CDU-politicus Walter Lübcke, enkele weken geleden. Zaterdagochtend arresteerden speciale eenheden van de politie een 45-jarige man in Kassel op verdenking van de moord.

In een verklaring liet de Generalbundesanwalt, Duitslands hoogste strafvervolger op het gebied van de staatsveiligheid, weten dat er sterke aanwijzingen zijn dat de verdachte, Stephan E., vanuit rechts-extremistische motieven handelde vanwege zijn voorgeschiedenis en standpunten. Het onderzoek spitst zich nu

verder toe op de vraag of dat motief kan worden hardgemaakt, en of E. alleen handelde of deel was van een terroristische groepering. Voor dat laatste heeft justitie overigens nog geen aanwijzingen.

Doodsbedreigingen

De 65-jarige Walter Lübcke werd zondagnacht 2 juni om circa half een ’s nachts dodelijk verwond aangetroffen op het terras van zijn woning. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten. Reanimeren hielp niet meer. Lübcke was regeringspresident van de Noord-Hessische stad Kassel. Hij stond bekend om zijn verwelkomende houding jegens vluchtelingen.

Lübcke kreeg eerder doodsbedreigingen. Bekend werd hij toen hij zich in 2015 uitsprak voor het herbergen van vluchtelingen in Noord-Hessen en zich op waarden als naastenliefde beriep. Tegen critici zei hij: “Wie deze waarden niet uitdraagt, kan dit land op elk moment verlaten.”

Na zijn gewelddadige dood waren er op internet haatcommentaren uit (extreem-)rechtse hoek te lezen. Die zorgen voor verontwaardiging in Duitsland. Op tientallen extremistische fora en facebookgroepen werd de dood van Lübcke gevierd. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier sprak zijn afkeur uit, hij noemde de reacties ‘cynisch, smaakloos, afschuwelijk, in elk opzicht afstotelijk’.

Aanvankelijk legden politie en recherche geen verbinding tussen de moord en de eerdere bedreigingen. Een 50-koppig team van de Hessische recherche onderzocht de afgelopen weken de toedracht van de moord. Ze schakelden het Duitse equivalent van Opsporing verzocht in (Aktenzeichen XY) en kregen zo’n tweehonderd aanwijzingen. Met de arrestatie van de 45-jarige verdachte bleek er ineens een link met Lübckes standpunten over vluchtelingenpolitiek.

Neonazipartij

Duitse media melden op basis van bronnen bij veiligheidsdiensten dat de verdachte in het verleden contacten had in (extreem)rechtse hoek. Volgens weekblad Der Spiegel zou hij ook rond de Hessische afdeling van de neonazipartij NPD actief zijn geweest.

De verdachte was bij politie bekend vanwege landvredebreuk, het toedienen van lichamelijk letsel en wapenbezit, meldt de Süddeutsche Zeitung. Bij de doorzoeking van zijn woning werden wapens gevonden, maar niet het moordwapen, meldt de krant. De verdachte zou op zijn YouTube-­kanaal hebben gezegd dat als de regering niet snel handelt, er doden zullen volgen.

Door de mogelijke extreem-rechtse dimensie is de moord op Lübcke een zaak van landelijk gewicht geworden. Oppositiepartijen FDP, Die Grünen en Die Linke willen in Berlijn een spoedzitting van de parlementscommissie voor binnenlandse zaken. FDP-parlementariër Benjamin Strasser eist niet alleen ‘opheldering van de aanslag’ maar ook onderzoek naar ‘de structuren en het geweldspotentieel van de rechts-extremistische scene in Duitsland’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden