Nieuws

Oklahoma voert strengste abortuswet van VS in: verboden vanaf bevruchting

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.

ANP
Op de Dam werd eerder deze maand gedemonstreerd tegen het verbieden van abortus.  Beeld ANP
Op de Dam werd eerder deze maand gedemonstreerd tegen het verbieden van abortus.Beeld ANP

Iedereen die een abortus ‘uitvoert of induceert’ of ‘bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt’, is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar. Een ander bijzonder aspect van de nieuwe wet is dat burgers rechtszaken kunnen aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of ernaar streven.

Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Zwangerschappen veroorzaakt door verkrachting of incest mogen echter niet worden afgebroken, tenzij van zulke incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Hooggerechtshof

Begin mei had Oklahoma al een wet aangenomen die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die ging het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg. Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof voornemens is de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat ten minste één kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.

Kevin Stitt, de gouverneur van Oklahoma, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Beeld ANP/AFP
Kevin Stitt, de gouverneur van Oklahoma, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting.Beeld ANP/AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden