Nieuws

Oekraïens verzet in bezet Zuiden: ‘Aanslag op Russische officieren, soldatentrein ontspoord’

Oekraïense bronnen melden ‘verzetsdaden’ in het door Rusland bezette zuiden van Oekraïne. Uit de stad Melitopol komen berichten van een granaataanslag op Russische officieren en het laten ontsporen van een trein vol Russische militairen.

Bob van Huët
Russische soldaten patrouilleren in Melitopol.  Beeld AFP
Russische soldaten patrouilleren in Melitopol.Beeld AFP

Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski corrigeerde woensdagavond een claim van Oekraïense reservisten, die meldden dat ze bij Melitopol onder een wagon van een ​​gepantserde trein met Russische troepen een bom hadden geplaatst.

Volgens Oleksi Arestovitsj was niet de trein opgeblazen, maar de rails ervoor. De Russische soldaten kwamen er ‘lichtjes vanaf’, aldus de woordvoerder. Achter het front zouden de Russische strijdkrachten meer schade en last ervaren bij troepenverplaatsingen. Het Russische ministerie van Defensie maakt geen melding van het voorval.

Videotoespraak

In zijn videotoespraak op woensdagavond beloofde president Zelenski de bevrijding van de door Rusland bezette gebieden. “Cherson, Melitopol, Berdjansk, Enerhodar, Marioepol en al onze steden en dorpen die tijdelijk bezet zijn, moeten weten dat Oekraïne zal terugkeren,” zei hij. Hoe lang dit duurt, hangt af van de situatie op het slagveld. “We proberen het zo snel mogelijk te doen. We zijn verplicht om de bezetters te verdrijven en echte veiligheid aan Oekraïne te garanderen.”

In verband hiermee bevestigde Zelenski ook de aangekondigde verlenging van de staat van beleg en de algemene mobilisatie met nog eens negentig dagen, tot 23 augustus. “Ons leger en iedereen die de staat verdedigt, moet over alle legale middelen beschikken om kalm te handelen.”

Alle Oekraïense slachtoffers van de Russische bezetting krijgen speciale hulp van de staat. De hulp is volgens de president ook bedoeld voor ‘alle gevangenen van het Kremlin, op de Krim of in het door Rusland bezette deel van de Donbas’. Zelenski bracht 18 mei 1944 in herinnering, een belangrijke herdenkingsdag in Oekraïne. Destijds liet Sovjetdictator Josef Stalin de Krim-Tartaren deporteren omdat ze zouden hebben gecollaboreerd met de Duitsers. Toen Rusland in 2014 het schiereiland annexeerde, verwoestte volgens de president een ‘tweede golf van vernietiging alles wat vrij was op de Krim’.

Laserwapen

Rusland heeft aangekondigd een nieuw laserwapen in te zetten tegen drones. Het Russische leger heeft veel tanks verloren door Oekraïense drone-aanvallen. Met name de door Turkije gefabriceerde Bayraktar TB2 bracht de Russen veel schade toe.

Volgens het Russische staatspersbureau Tass is het laserwapen dinsdag succesvol getest op een drone die ‘binnen vijf seconden verbrandde’. Er werden geen beelden getoond van het nieuwe wapen. Een Russische regeringswoordvoerder prees ook een ander laserwapen, Pereswet, waarmee militaire observatiesatellieten van de vijand (lees: de Amerikanen) zouden kunnen worden ‘verblind’.

Een Turkse Bayraktar TB2 drone van het Oekraïense leger.  Beeld AP
Een Turkse Bayraktar TB2 drone van het Oekraïense leger.Beeld AP

Intussen werden er woensdag beschietingen met onder andere mortieren uitgevoerd in de buurt van de stad Soemi, in het Oosten, dicht bij de Russische grens. Het Russische ministerie van Defensie heeft bevestigd dat ook het noorden van Oekraïne wordt gebombardeerd. Volgens de Russische autoriteiten hebben zevenhonderd soldaten uit de Azovstalfabriek in Marioepol zich ‘overgegeven’.

Die term is beladen en wordt niet geaccepteerd door Oekraïne, dat spreekt van een evacuatie. Naar verluidt zouden zich nog steeds enige honderden verdedigers verschansen in het Azovstalcomplex, onder wie de militaire leiders van het Azovbataljon. Onbekend is of ook die naar buiten komen.

Navo-lid

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andri Melnyk, denkt dat zijn land net zo snel lid kan worden van de Navo als Finland en Zweden. “Er zou alleen een puur politieke beslissing nodig zijn om Oekraïne snel in de alliantie te integreren,” aldus Melnyk in een interview met Duitse kranten. “Als Oekraïne in de alliantie zou zitten, zou het risico op een nucleaire oorlog afnemen. Dan zou Poetin weten: als Oekraïne zou worden aangevallen met kernwapens, zou hij rekening moeten houden met een nucleaire vergelding. Dat zou hem tegenhouden.”

Rusland zet volgens de Duitse minister Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken) honger in als oorlogswapen door de graanexport uit Oekraïne te blokkeren. “Rusland voert deze oorlog met een ander verschrikkelijk en krachtig wapen: honger en ontbering. Door Oekraïense havens te blokkeren, door silo’s, straten en spoorwegen te vernietigen, heeft Rusland een graanoorlog ontketend en een wereldwijde voedselcrisis aangewakkerd,” aldus Baerbock bij de Verenigde Naties in New York.

Ze wijst erop dat de Russen het wapen inzetten op het moment dat miljoenen mensen, met name in het Midden-Oosten en Afrika, al door honger worden bedreigd ‘door de verwoestende effecten van de klimaatcrisis, de coronapandemie en conflicten die woeden in hun eigen regio’s’. Volgens de Duitse regering blokkeert Rusland de export van 25 miljoen ton graan uit Oekraïne, vooral vanuit Odessa. Oekraïne is een van ’s werelds grootste graanproducenten.

Ondanks een ‘uiterst positief’ gesprek met de Verenigde Staten, blijft Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de Navo blokkeren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, maakte dit duidelijk na zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken (rechts), woensdag na hun ontmoeting.  Beeld AP
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken (rechts), woensdag na hun ontmoeting.Beeld AP

Volgens de Turkse bewindsman toonde zijn ambtgenoot in Washington begrip voor de Turkse positie. Cavusoglu beschuldigde Finland en Zweden opnieuw van het steunen van Koerdische organisaties die de Turkse regering als terroristisch beschouwt.

Ondanks de huidige blokkade van Turkije verwacht de Amerikaanse president Joe Biden dat Finland en Zweden uiteindelijk toch tot de Navo zullen toetreden. Het Witte Huis liet weten er vertrouwen in te hebben dat de twee landen een efficiënt toetredingsproces zullen hebben, dat tegemoet kan komen aan de zorgen van Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden