PlusNieuws

Oekraïens leger rukt verder op, Moskou wil verloren terrein heroveren

Oekraïne heeft woensdag nieuwe militaire overwinningen op de Russen geclaimd, ditmaal in de oostelijke regio Loehansk. Het is een van de vier gebieden die Rusland annexeerde na de schijnreferenda, eind vorige maand.

Caspar Naber
Restanten van een tijdens de oorlog verwoeste school in Lyman. Deze stad in de Donetsk-regio werd afgelopen weekend heroverd door Oekraïense troepen. Beeld REUTERS
Restanten van een tijdens de oorlog verwoeste school in Lyman. Deze stad in de Donetsk-regio werd afgelopen weekend heroverd door Oekraïense troepen.Beeld REUTERS

De Oekraïense gouverneur van de regio Loehansk eiste een doorbraak op in de regio, die tot dusver vrijwel volledig onder controle was van de Russen. ‘Het is nu officieel. De bevrijding van de regio is begonnen. Verschillende plaatsen zijn al bevrijd van het Russische leger,' meldde Sergej Hajdaj zonder verdere toelichting op Telegram.

Kiev had dinsdag al een doorbraak geclaimd in het noorden van de zuidelijke regio Cherson, terwijl bijna de hele regio Charkov (in het noordoosten) inmiddels onder Oekraïense controle is. Dat maakt de weg vrij naar de regio Loehansk, bolwerk van pro-Russische separatisten die er in 2014 de gelijknamige en door Rusland erkende ‘Volksrepubliek’ uitriepen.

Oekraïense troepen heroverden afgelopen weekeinde al het separatistenbolwerk Lyman in de aangrenzende ‘Volksrepubliek’ Donetsk. Russische troepen trokken zich volgens Moskou terug ‘onder dreiging van omsingeling'. Volgens separatistenleider Denis Poesjilin ‘stabiliseert’ de frontlinie zich rond Lyman, een strategische stad vanwege het spoorwegknooppunt. Russische eenheden versterkten er de verdedigingslinies, zei hij woensdag tegen het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

Annexatie

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende woensdag de wet over de annexatie van de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Het Russische lager- en hogerhuis gaven maandag en dinsdag hun goedkeuring nadat Poetin en de door Moskou aangestelde leiders van de vier regio's de annexatie vorige week vrijdag al hadden ondertekend.

“We gaan ervan uit dat de situatie zich zal stabiliseren en dat we deze gebieden vreedzaam kunnen ontwikkelen,” zei Poetin op televisie, verwijzend naar de moeilijkheden die het Russische leger er momenteel ondervindt door de snel oprukkende Oekraïense troepen. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov verzekerde dat de ingelijfde regio’s ‘voor altijd Russisch zullen zijn en niet zullen worden teruggegeven’.

Nieuwe EU-sancties

De EU-lidstaten zijn het intussen eens geworden over een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. Het achtste sanctiepakket bevat onder meer maatregelen tegen een nieuwe groep hooggeplaatste Russen, een exportverbod op goederen die belangrijk zijn voor de oorlogsmachine en een maximumprijs voor olie uit Rusland, meldde EU-voorzitter Tsjechië woensdag. Details worden donderdag naar verwachting naar buiten gebracht.

Met het prijsplafond, dat het Kremlin in zijn portemonnee moet raken, volgt de Europese Unie de grote westerse bondgenoten van de G7. Deze belangrijke industrielanden spraken al eerder een prijslimiet af die in december ingaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden