'Oberschoppers' spuugden naar gasten en riepen 'racisten'

Onder grote belangstelling werden maandag de Haagse broers Armin en Arash N. voor een Tsjechische rechter geleid. Dinsdag is de tweede dag van hun proces.

De Praagse ober Mirek die mishandeld werd door de broers Beeld anp

Het tweetal, dat al een jaar in voorarrest zit, wordt poging tot moord verweten. Bij de vechtpartij voor restaurant Polpo liep ober Mirek een hersenbloeding, een gebroken kaak en oogkas, en een verbrijzelde enkel op. Oog in oog met het slachtoffer betuigden beiden gisteren hun spijt. Maar er zijn meer getuigen. Vandaag komen vechtsportdeskundigen en de manager van restaurant Polpo aan het woord.

Drank geen excuus
Als eerste getuige treedt een psychiater op die beide broers heeft onderzocht. Volgens de arts mankeren Arim en Arash niets en zijn zij volledig toerekeningsvatbaar. Het was de alcohol die de broers deed handelen, maar de psychiater is wel van mening dat ze zich ondanks de drank en adrenaline in hadden kunnen houden. De aanval op ober Mirek was volgens de arts 'perfect gecoördineerd, waardoor de invloed van de drank niet erg groot lijkt.

Arash zou meer begrip voor de ober hebben dan zijn broer, concludeert de arts. De deskundige baseert zich op antwoorden die de broers gaven op een vraag naar hun wensen. Armin zou 'vrede in de wereld en gezondheid voor mijn familie' hebben geantwoord, terwijl zijn broer wenste 'dat de ober gezond wordt'. Met die conclusie is Armin het duidelijk niet eens.

Bang voor escalatie
Na de psychiater komt restaurantmanager Milan Mares aan het woord. Volgens de broers zou hij een duw hebben uitgedeeld die aanleiding tot de vechtpartij gaf. Mares vertelt hoe de mannen hun eigen drank consumeerden en niet weg wilden gaan, toen hen dat gevraagd werd. In plaats daarvan stonden ze op en riepen 'racisten'. Bij de scheldkanonnade die ontstond, werd op Mares gespuugd.

Mares zegt te hebben geduwd, omdat hij bang was dat de vriendengroep terug zou komen. Hij kan zich verder weinig herinneren. In het restaurant waren ook kinderen en hij was bang voor escalatie. De Nederlanders zouden ook tegen gasten hebben geroepen dat Tsjechen racisten zijn. De groep liet zich echter niet tegenhouden, waarna het voltallige personeel zich tegen hen keerde. Gezinnen werden in allerijl van het terras gehaald.

Volgens de manager, die zegt vroeger de vechtsport jiu jitsu te hebben beoefend, gingen de Nederlanders in de vechthouding staan. "Ik herken dat," aldus Mares. Op de vraag van de verdediging waarom hij op enig moment een stoel pakte, antwoordt hij: "Ik duwde die alleen opzij." De koks zouden zich op eigen initiatief met de ruzie hebben bemoeid. "Ik heb ze niet geroepen."

30 april mogelijk uitspraak

De rechtbank in Praag doet waarschijnlijk op 30 april uitspraak in de zaak. Eigenlijk zou het woensdag verdergaan, maar omdat een getuige - een forensisch arts - niet kan, gaat de behandeling eind deze maand verder.

In het Tsjechische rechtssysteem wordt over het algemeen aan het einde van de behandeling de onderbouwing van de strafeis uitgesproken en komt de rechtbank dezelfde dag nog met een uitspraak. Het Openbaar Ministerie heeft al laten weten een straf tussen de tien en achttien jaar cel passend te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden