PlusAchtergrond

Obama houdt zich niet langer afzijdig, haalt meermaals uit naar Trump

Barack Obama is terug. Zijn terugkeer in het publieke debat valt samen met de start van de verkiezingscampagne van Joe Biden. Obama haalde inmiddels meermaals uit naar diens rivaal Trump.

Karlijn van Houwelingen
Barack Obama spreekt in een tv-uitzending examenleerlingen toe die vanwege het coronavirus geen traditionele diploma-uitreiking krijgen. Beeld REUTERS
Barack Obama spreekt in een tv-uitzending examenleerlingen toe die vanwege het coronavirus geen traditionele diploma-uitreiking krijgen.Beeld REUTERS

Voor de tweede keer deze maand heeft Barack Obama afgelopen weekend de corona-aanpak van de huidige leiders van de VS bekritiseerd. “Meer dan wat dan ook laat deze pandemie definitief zien dat de mensen die de leiding hebben geen idee hebben wat ze aan het doen zijn,” zei hij in een speech voor afgestudeerden van ­universiteiten die belangrijk zijn voor de zwarte ­gemeenschap. “Velen van hen doen niet eens ­alsóf ze de leiding hebben.”

Namen noemde hij niet, maar het wordt opgevat als verwijzing naar de regering-Trump. Later sprak Obama in een tv-uitzending tot examenleerlingen die vanwege het coronavirus geen traditionele diploma-uitreiking krijgen. Opnieuw was hij kritisch op de staat van het leiderschap in de VS. “Doe wat jij denkt dat het juiste is,” zei Obama tegen de scholieren. “Doen wat goed voelt, wat handig is, wat makkelijk is – dat is hoe kleine kinderen denken. Helaas denken veel zogenaamde volwassenen, onder wie mensen met mooie titels en belangrijke banen, nog steeds zo. Daarom zijn dingen zo verpest.” Hij hoopt, zei Obama, dat de jongeren zich wel laten leiden door waarden als eerlijkheid, hard ­werken, verantwoordelijkheid, vrijgevigheid en respect voor anderen.

Agressief campagne voeren

Obama meed sinds zijn aftreden in januari 2017 de publiciteit, maar is de afgelopen weken uit de schaduw gestapt. Zijn terugkeer in het ­publieke debat valt samen met de start van de verkiezingscampagne van Joe Biden, acht jaar lang Obama’s vicepresident. Biden neemt het in de presidentsverkiezingen in november op ­tegen zittend president Trump. Obama’s team heeft al aangekondigd dat hij van plan is ‘agressief’ campagne te voeren voor Biden. Dat kan enorm waardevol zijn: Obama is een van de ­populairste politieke figuren in de VS.

Hij heeft inmiddels meermaals uitgehaald naar Trump. Zijn kritische uitspraken in een telefonische bijeenkomst met oud-medewerkers lekten vorige week al uit. Het antwoord van de regering-Trump op het coronavirus is een ‘absolute ­chaotische ramp’, zei Obama toen. Ook uitte hij zorgen over de rechtsstaat, na het besluit van Trumps minister van Justitie om een aanklacht te laten vallen tegen een van Trumps voormalig adviseurs, Michael Flynn. Flynn werd vervolgd omdat hij loog tegen de FBI.

‘Stijlloos’

Zo is Barack Obama een van de centrale figuren geworden in de campagne. Joe Biden profileert zich als de vaandeldrager van Obama, wiens ­beleid hij zal voortzetten. Trump richt zich in zijn pogingen kiezers enthousiast te maken ook op Obama. Hij wijt problemen met corona­bestrijding aan hem, en strooit met ongefundeerde verdachtmakingen over zijn voorganger. In een theorie die ‘Obamagate’ is gaan heten, claimen Trump en zijn bondgenoten dat Obama het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de verkiezingen van 2016 gebruikte om Trump te ondermijnen.

Obama’s kritiek is niet onomstreden. In de Amerikaanse politiek geldt de ongeschreven ­regel dat oud-presidenten zich niet bemoeien met het beleid van hun opvolger. Er zijn overigens wel meer voormalige bewoners van het Witte Huis die zich daar niet aan hebben gehouden.

De voorman van de Republikeinse partij, ­senator en fractievoorzitter Mitch McConnell, reageerde gepikeerd. “Ik denk dat Obama zijn mond had moeten houden,” zei hij in een online-interview met presidentieel schoondochter Lara Trump. “Ik vind het een beetje stijlloos, eerlijk gezegd, om de regering die na jou komt te bekritiseren. Jij hebt je kans gehad.”

‘Zeer incompetent’

Donald Trump heeft maandagnacht gereageerd op de steken onder water van zijn voorganger. Toen hij na terugkeer uit Camp David door journalisten met de Obama’s toespraak – die Trump naar eigen zeggen niet had gehoord – werd geconfronteerd, noemde de president hem ‘een zeer incompetente president’. “Dat is alles wat ik kan zeggen. Zeer incompetent.” Op Twitter deelde hij wel nog een aantal berichten van conservatieve commentatoren die Obama voor onder meer misdadiger en meest corrupte president ooit uitmaakten. ‘100 procent correct!’ aldus Trump.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden