Nieuws

Nu ook grote corona-uitbraak onder Spaanse scholieren op Mallorca

Nederlandse scholieren zijn niet de enigen die tijdens hun eindexamenreis naar Mallorca besmet zijn geraakt met corona. In Spanje zelf zijn inmiddels bijna 1200 gevallen onder scholieren bekend.

Edwin Winkels
De jongeren die op Mallorca in verplichte quarantaine zitten. Beeld EPA
De jongeren die op Mallorca in verplichte quarantaine zitten.Beeld EPA

De smalle straatjes, de boulevard, de barretjes en de hotels van S’Arenal, het bij Nederlandse jongeren traditiegetrouw meest populaire deel van Mallorca, hebben de hele maand juni hetzelfde beeld laten zien. Vakantievierende en onophoudelijk feestende scholieren, begin van de maand vooral uit Nederland, later afgelost door leeftijdgenoten van het Spaanse vasteland, stonden avonden en nachten dicht op elkaar, drinkend, feestend, pratend en kussend.

De coronamaatregelen waren ver te zoeken, terwijl in Spanje tot afgelopen zaterdag nog de verplichting gold om in de buitenlucht mondkapjes te dragen. Maar die gingen massaal af in S’Arenal en de autoriteiten stonden het oogluikend toe.

Slecht begin zomer

Nu zit Spanje met de grootste uitbraak, sinds het begin van de pandemie, die tot één concrete plaats is te herleiden. “We beginnen de zomer slecht, we maken dezelfde fout als een jaar geleden. Covid blijft een zeer besmettelijk virus, als we de voorzorgen vergeten, dan krijg je uitbraken als deze,” waarschuwde een epidemioloog, Joan Caylà, eerder deze week in de krant El Mundo.

Die uitbraak volgt op de enkele honderden positieve gevallen die de GGD’en in Nederland halverwege deze maand constateerden onder scholieren uit onder andere Utrecht en Amsterdam die op eindexamenreis naar Mallorca waren geweest.

Mede door de uitbraak onder Spaanse scholieren, die vermoedelijk niet beperkt zal blijven tot de meer dan 1200 gevallen die tot nu toe bekend zijn (bijna 5000 eindexamenscholieren zitten op dit moment in quarantaine), is het aantal positieve testen in Spanje sinds een week weer aan het stijgen. En ook Mallorca, dat van Nederland code geel had gekregen zodat reizen weer mogelijk was, ondervindt de gevolgen: van de 39 besmettingen per 100.000 inwoners (over twee weken gemeten) begin deze maand is het aantal verdubbeld naar 79, al is dat nog onder het Spaanse gemiddelde van 106.

Protesten

De uitbraak op het vakantie-eiland heeft de gezondheidsautoriteiten daar een uitzonderlijke beslissing doen nemen: bijna 300 Spaanse scholieren zijn deze week kort na hun aankomst voor tien dagen opgesloten in een groot hotel in Palma de Mallorca in een poging verdere verspreiding te voorkomen. De verplichte quarantaine heeft geleid tot protesten onder ouders en de reisbureaus die de examenreizen hebben georganiseerd, omdat deze scholieren er ‘willekeurig’ uitgepikt zouden zijn. Enkelen van hen zijn uit het hotel ontsnapt om naar huis terug te keren. ‘Dit is onrechtvaardig. We zijn met een negatieve PCR-test naar Mallorca gereisd,’ is het argument dat de jongeren via sociale media vanuit hun hotel herhalen.

Het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft nu gevraagd alle examenreizen naar Mallorca te schrappen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Volgens de eerste testresultaten wordt bij de scholieren zowel de klassieke variant als de besmettelijker deltavariant aangetroffen.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden