Noorse tv-journalisten een jaar voor WK voetbal opgepakt in Qatar en het land uitgezet

Het WK voetbal in Qatar blijft in de aanloop van het toernooi voor opschudding zorgen. Twee Noorse journalisten, die verslag deden van de werkomstandigheden van gastarbeiders, werden zondagavond gearresteerd en twee dagen later het land uitgezet.

Het Parool
Journalisten Ekeland en Ghorbani brachten verslag uit van de werk- en leefomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar. Beeld AFP
Journalisten Ekeland en Ghorbani brachten verslag uit van de werk- en leefomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar.Beeld AFP

Televisiejournalisten Halvor Ekeland en Lokman Ghorbani van het Noorse NRK waren sinds 14 november in Qatar. Daar hadden ze een afspraak voor een interview met Abdullah Ibhais, een oud-medewerker van de WK-organisatie die het intern opnam voor de rechten van de gastarbeiders. Ibhais werd in april veroordeeld tot vijf jaar cel wegens ‘corruptie’. Enkele uren voor zijn afspraak met Ekeland en Ghorbani werd Ibhais opgepakt door de Qatarese politie.

Ekeland en Ghorbani waren in Qatar om een reportage te maken over de werk- en leefomstandigheden van de gastarbeiders voor de bouwwerkzaamheden voor het WK. Het duo zou na de live-nieuwsuitzending van zondag nog één nacht in Qatar blijven, om vervolgens maandagochtend weer te vertrekken naar Noorwegen. Maar zondagnacht werden de journalisten voor de deur van hun hotel gearresteerd. Na 32 uur in de cel werden ze vrijgelaten, maar ze moesten wel al hun materiaal in Qatar achterlaten. Woensdagochtend rond 06.00 uur landden ze veilig in Denemarken.

Ekeland is journalist bij ‘NRK Sporten’ en houdt zich onder meer bezig met het beleid achter sport. Hij heeft verschillende kritische producties gemaakt over de behandeling van gastarbeiders door het regime van Qatar. Ghorbani is een ervaren fotograaf bij NRK. De omroep heeft geen verklaring gekregen waarom ze zijn aangehouden.

Aanval op vrije pers

“Het is een ervaring die niemand wil meemaken. Ze zijn onder de indruk van wat ze meegemaakt hebben, maar gezien de omstandigheden maken ze het goed,” aldus Thor Gjermund Eriksen, CEO van NRK. “We zijn erg opgelucht dat ze veilig zijn en weer naar huis kunnen. Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat journalisten geen verslag mogen uitbrengen van een van de grootste sportevenementen ter wereld. We willen dit zeker bespreken met de Fifa. Of ik dit als een aanval op de vrije pers zie? Absoluut.”

Het is niet de eerste keer dat Qatar in opspraak komt in verband met de omstandigheden waarin de gastarbeiders in het land werken en leven. Sinds de start van de opbouw van het WK zijn kwamen naar schatting 6500 mensen mensen om het leven. “Voor sommige mensen is het echt verschrikkelijk,” vertelde Ekeland zondag nog tijdens de tv-uitzending. “Je ziet in hun ogen dat ze het niet goed hebben. Ze hebben lange en zware werkdagen. Maar natuurlijk zijn er ook arbeiders die het best oké vinden.”

Voormalig CIA-agent

Zo blijft het WK voetbal van volgend jaar voor beroering zorgen, nog voor er ook maar één bal heeft gerold. Persagentschap AP bracht dinsdag naar buiten dat Qatar voormalig CIA-agent Kevin Chalker jarenlang heeft ingehuurd om Fifa-officials en concurrerende landen in de gaten te houden, om zo de toewijzing van het WK in 2022 veilig te stellen. In de jaren die volgden zou Chalker voor Qatar de kritiek in de voetbalwereld op de WK-organisatie in de gaten hebben gehouden.

De Qatarese overheid en de Fifa waren volgens AP niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden