Kernwapens

Noord-Korea wil nog geen contact met regering-Biden

Een Noord-Koreaanse diplomaat bevestigt dat de Verenigde Staten onlangs hebben geprobeerd om contact te maken met de regering van de Stalinistisch geleide volksrepubliek, maar zei daarbij dat Noord-Korea daar niet van gediend is. De contactpoging vanuit Washington noemde hij een ‘goedkope truc’. Noord-Korea wil pas contact met Washington als de Amerikanen stoppen met hun ‘vijandige beleid’.

Het Parool
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (L), de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (C) en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin (R) poseren voor een foto tijdens hun ontmoeting in het Presidential Blue House in Seoul, Zuid-Korea. Beeld EPA
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (L), de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (C) en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin (R) poseren voor een foto tijdens hun ontmoeting in het Presidential Blue House in Seoul, Zuid-Korea.Beeld EPA

De verklaring van Choe Son-hui, de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken is de eerste inhoudelijke reactie van Noord-Korea op de pogingen van de regering-Biden om contact te leggen met de regering van het geïsoleerde land. Die pogingen liepen tot nu toe op niets uit, meldden bronnen binnen de Amerikaanse regering deze week.

De verklaring werd naar buiten gebracht terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin een bezoek brachten aan Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea, het eerste overzeese Amerikaanse regeringsbezoek.

Noord-Koreaanse staatsmedia meldden dat de Amerikaanse regering per email en via de telefoon had geprobeerd om contact te krijgen met Noord-Korea. Dat gebeurde ook via een derde, bemiddelend land.

Onderminister Choe zei dat Noord-Korea eerder al duidelijk heeft gemaakt dat het geen gesprek met de Amerikanen zal aangaan zolang Amerikaanse legeroefeningen in de regio doorgaan en er economische sancties tegen Noord-Korea blijven. “Het enige dat we uit de VS hebben gehoord sinds de opkomst van het nieuwe regime is een gestoorde theorie over ‘dreiging uit Noord-Korea’ en ongefundeerde retoriek over ‘complete denuclearisatie’”, aldus Choe.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul sprak Blinken woensdag over ‘systematische en wijdverbreide misdaden’ door het Noord-Koreaanse regime tegen het eigen volk. Ook benadrukte Blinken dat de Verenigde Staten willen dat Noord-Korea afstand doet van zijn kernwapens. Dit was ook de eis van Biden's voorganger Donald Trump, die in eerste instantie historische vooruitgang leek te boeken bij Kim Jong-un maar uiteindelijk geen kernwapenakkoord wist te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden