Noord-Korea dreigt alle communicatie met Zuid-Korea te verbreken

Noord-Korea heeft gedreigd alle communicatie met Zuid-Korea te verbreken. Als eerste zullen de directe communicatielijnen met Seoul worden afgesloten, zo laat het Koreaanse staatspersbureau KCNA weten.

Het Parool
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Beeld AP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-unBeeld AP

Noord-Korea neemt de stap uit onvrede over pamfletten die de afgelopen dagen door activisten boven Noord-Korea zijn uitgestrooid. Het ging om zo’n 500.000 exemplaren waarin kritiek werd geuit op leider Kim Jong-un.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten worden ervan beschuldigd niets te doen tegen de vijandelijke propaganda die over het land wordt uitgestort, waardoor ‘de waardigheid van Noord-Korea en haar leider’ te grabbel wordt gegooid, aldus het persbureau. Topregeringsfunctionarissen in Noord-Korea, onder wie de zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, en Kim Yong-chol, de vice-voorzitter van het Centraal Comité van de regerende Arbeiderspartij van Korea, zijn vastbesloten ‘om Zuid-Korea als een vijand te gaan beschouwen’ door die afwachtende houding.

Als eerste stap zullen dinsdagmiddag de directe communicatielijnen tussen de beide legers en de presidentiële kantoren worden gesloten, aldus persbureau KCNA. Dat besluit is een belangrijke tegenslag, aangezien de kille verhoudingen tussen de twee Korea’s de afgelopen twee jaar juist leken te ontdooien. De twee Korea’s zijn technisch gezien nog steeds in oorlog met elkaar omdat de Koreaanse Oorlog van 1950-1953 in een wapenstilstand eindigde en er nooit officieel vrede is gesloten. De communicatiekanalen werden in 2018 opgericht nadat Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in binnen enkele maanden verschillende topontmoetingen hielden.

‘Er wordt vanuit Zuid-Korea niets gedaan om de onrust in ons land weg te nemen, zodat we geen enkele noodzaak meer zien om met elkaar in gesprek te blijven’, aldus de KCNA. De Zuid-Koreaanse autoriteiten zullen ‘een hoge prijs moeten betalen’ als ze de activisten en hun vijandelijke activiteiten hun gang laten gaan, zo waarschuwde Kim Yo-jong, die behalve de jongere zus van Kim ook het hoofd van het propagandadepartement van Pyongyang en plaatsvervangend lid van het Politbureau is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden