‘Noord-Ierse paramilitairen trekken steun Goedevrijdagakkoord in’

Noord-Ierse paramilitaire organisaties trekken hun steun aan het Goedevrijdagakkoord tijdelijk in. Dat staat volgens de krant Belfast Telegraph in een brief die de overkoepelende organisatie LCC (Raad Loyalistische Gemeenschappen) stuurde aan premier Boris Johnson.

ANP
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Het historische Goedevrijdagakkoord stamt uit 1998. Het maakte een einde aan het geweld tussen de republikeinen of Ierse nationalisten die aansluiting bij Ierland willen, en de loyalisten die de banden met het Verenigd Koninkrijk juist zo nauw mogelijk willen hebben.

Met het terugtrekken uit het akkoord verzetten de pro-Britse paramilitairen zich tegen het zogeheten Noord-Ierlandprotocol (zie kader), een van de kernafspraken van de brexit. Noord-Ierland heeft daardoor een aparte status gekregen binnen het Verenigd Koninkrijk. De paramilitairen vinden dat de brexitdeal indruist tegen afspraken uit het Goedevrijdagakkoord. ‘Als u of de EU niet bereid bent de volledige overeenkomst te honoreren, dan zijn jullie verantwoordelijk voor de permanente vernietiging van het akkoord,’ citeert de krant uit de brief van de Noord-Ierse groeperingen. De LCC benadrukt wel dat het verzet tegen het protocol ‘vreedzaam en democratisch’ moet verlopen.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kwam begin februari onder vuur te liggen toen zij dreigde om het Noord-Ierlandprotocol te verbreken en toch een harde grens neer te leggen op het Ierse eiland. Dat was een poging om meer vaccins voor de EU te behouden. De reacties uit Dublin, Londen en Belfast waren zo heftig dat ze onmiddellijk op haar schreden terug moest keren, maar het onderlinge vertrouwen was flink geschaad.

Het Noord-Ierlandprotocol

Om de vrede van het Goedevrijdagakkoord te beschermen, besloten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dat na de brexit de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zo onzichtbaar mogelijk moet blijven. Er komen geen camera’s, geen controles en geen grensposten. In feite blijft Noord-Ierland onderdeel van de Europese markt, waar dus vrij verkeer van mensen, goederen en diensten blijft gelden.

Omdat de rest van het Verenigd ­Koninkrijk (Schotland, Engeland en Wales) géén deel meer uitmaakt van de EU, en goederen die de Unie vanuit het VK binnenkomen toch gecontroleerd moeten worden, zijn Londen en Brussel overeengekomen dat deze controles plaatsvinden in de Noord-Ierse ­havens. Dat leidt feitelijk tot een grens in de Ierse Zee.

Door: Vincent Smits.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden