Nieuwszenders onderbreken speech Trump wegens ongefundeerde claims

Media filteren vurig feit van fictie nu Trump met rechtszaken en ongefundeerde claims poogt te tornen aan de legitimiteit van de verkiezingen. Sommige bondgenoten gaan daarin nóg verder dan hij.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

Als het een wedstrijd was welke nieuwszender als eerste kanttekeningen zou plaatsen bij Donald Trumps beweringen tijdens zijn toespraak donderdagavond, mag kabelzender MSNBC zich de winnaar noemen. De president was krap 35 seconden onderweg in zijn betoog vanaf het Witte Huis toen de televisiezender overschakelde naar de studio, waar nieuwslezer Brian Williams de bewering van de president dat de verkiezing gekaapt wordt door ‘illegale stemmen’ tegensprak. “We bevinden ons weer in de ongebruikelijke positie dat we niet alleen de president van de Verenigde Staten interrumperen, maar wij hem ook moeten verbeteren.” Nieuwszender ABC interrumpeerde de toespraak kort daarna, gevolgd door CBS, NBC en USA Today.

De alertheid van de nieuwszenders is niet heel verwonderlijk. Trump claimde in de verkiezingsnacht, twee dagen geleden, de overwinning terwijl de uitslag nog ongewis was. Hoewel al langer werd gevreesd dat de president tot zoiets in staat zou zijn, reageerden politieke analisten vol ongeloof en afkeer.

‘Nóg geen bewijzen’

Nieuwslezer Jake Tapper van CNN, dat de toespraak van donderdagnacht net als het doorgaans Trumpgezinde Fox News wel bleef uitzenden, veroordeelde de woorden van Trump nu ook. “Wat een trieste nacht voor de VS, om een president te hebben die ten onrechte beweert dat er verkiezingsfraude gaande is,” zei Tapper die het een doorzichtige strategie van de president noemt. “Als hij wint, noemt hij de uitslag legitiem. Het is diep triest.”

De Witte Huiscorrespondent van Fox News John Roberts, die geldt als vreemde eend in de bijt vanwege zijn kritische houding op de president, meende dat de uitspraken ongefundeerd zijn. “Er zijn geen bewijzen.” Daar voegde de nieuwslezer wel aan toe: “Er zijn nóg geen bewijzen.”

De Amerikaanse president wil via de rechter afdwingen dat gestopt wordt met het tellen van de stemmen en beweert dat de toename van het aantal stemmen voor Joe Biden sinds de verkiezingsnacht het gevolg van fraude is. Maar er was al voorspeld dat de poststemmen, die nu worden geteld, meer van Democraten zouden komen omdat die meer geneigd zijn het corona­virus serieus te nemen.

Nul op het rekest

Een rechter in swing state Georgia wees Trumps claims dat er gefraudeerd werd af, en in Pennsylvania kreeg hij nul op het rekest voor zijn verzoek meer inzicht te hebben in de tellingen.

Sociale media grijpen de afgelopen dagen al voortdurend in bij ongefundeerde claims van Trump over de verkiezingen, en Twitter en YouTube deden dit donderdag ook toen een voormalige bondgenoot van Trump en de zoons van de president leken op te roepen tot geweld. ‘Het beste voor de toekomst van Amerika is dat Trump een totale oorlog begint over deze verkiezingen, om de fraude, het bedrog, de dode en verhuisde kiezers, te onthullen,’ schreef Donald Trump junior. ‘Het is tijd om deze rotzooi op te ruimen en er niet langer uit te zien als een bananenrepubliek!’

Trumps voormalige strateeg Steve Bannon had in een nieuwe aflevering van zijn online­serie War Room Pandemic opgeroepen om de hoofden van Anthony Fauci, een vooraanstaande Amerikaanse immunoloog, en Christopher Wray, directeur van de FBI, op staken te spietsen bij het Witte Huis.

In de aflevering pleitte Bannon voor het ontslaan van Fauci en Wray. “Ik wil eigenlijk een stap verder gaan,” vervolgde hij. “Ik zou de koppen op spietsen zetten, als waarschuwing voor federale bureaucraten.”

Het Twitterprofiel van Bannon, @warroompandemic, is niet langer zichtbaar op Twitter. Er staat een melding bij dat het account is opgeschort, omdat het in strijd is met de regels van het microblogplatform. YouTube verwijderde de video en maakte bekend dat het Bannons account voor ‘minstens een week’ schorst.

Volg het laatste nieuws over de Amerikaanse verkiezingen in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden