PlusAchtergrond

Nieuwe veiligheidswet nog strenger voor Hongkong

Het Nationale Volkscongres in Peking is vrijdag met vuurwerk geopend. De Chinese regering diende een wet in die de invloed op Hongkong groter moet maken dan ooit. Nieuw protest lijkt onvermijdelijk.

David Van Unen
President Xi Jinping zwaait bij binnenkomst naar applaudisserende partijgenoten. Beeld AP
President Xi Jinping zwaait bij binnenkomst naar applaudisserende partijgenoten.Beeld AP

Het Congres in de Grote Hal van het Volk in Peking is formeel gezien een soort jaarvergadering van de Communistische Partij, maar van een dialoog is traditioneel amper sprake.

De 3000 aanwezigen worden geacht zonder al te veel tegenspraak in te stemmen met alles wat het Partijbestuur ter tafel brengt. Een van de hoofdpunten op de agenda vrijdag: Hongkong, de speciale administratieve regio waar vorig jaar maandenlang is gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van de federale regering. Hongkong heeft meer vrijheden dan het Chinese vasteland, tot ergernis van Peking.

De nieuwe nationale veiligheidswet voor de stadstaat, waarvan het concept donderdagavond laat werd gepubliceerd, legt nogal wat van die vrijheden aan banden. De regering van president Xi Jinping wil het strafbaar stellen om in Hongkong nog langer te streven naar onafhankelijkheid. Ook worden terrorisme en belediging van Chinese iconen als de vlag en het volkslied strafbaar gesteld.

Peking kan zonder tussenkomst van het parlement van Hongkong wetten opleggen en naar ­eigen inzicht dependances vestigen van veiligheids- en inlichtingendiensten. Het zijn bepalingen die veel verder gaan dan de uitleveringswet die Hongkongers vorig jaar de straat op dreef, meer dan eens met miljoenen tegelijk.

Hoewel het donderdagavond en vanochtend rustig bleef, hebben de protestleiders van toen opgeroepen ook nu weer de straat op te gaan. Dat Xi de ingrijpende verandering toch indient, impliceert dat het geduld met de inwoners van Hongkong opraakt. Volgens critici probeert Peking actief een einde te maken aan het geroemde ‘één land-twee systemen’-model, dat in 1997 is opgesteld toen de Britse kolonisator Hongkong autonomie verstrekte en het toezicht daarop overdroeg aan Peking.

Dreiging van binnenuit

In de minigrondwet die in 1997 werd aangenomen en nog altijd van kracht is, staat dat beleidsmakers in Hongkong zelf met een nationale veiligheidswet moeten komen. Die is er nog niet. Bij de laatste poging die het stadsbestuur deed, in 2003, werd Hongkong ­weken gedomineerd door protesten. De invoer werd toen voor onbepaalde tijd opgeschort, zoals ook de protesten tegen de uitleveringswet ertoe hebben geleid dat die door het lokale bestuur is ingetrokken. Die laatste wet moest uitlevering van verdachten aan China eenvoudig maken.

Xi wil de regie dus naar zich toe trekken, in de voor Chinese begrippen uiterst mondige regio. Naar eigen zeggen om te voorkomen dat buitenlandse mogendheden een voet tussen de deur krijgen in Hongkong, citeert The New York ­Times uit een brief die naar ambassadeurs in Peking is gestuurd. De dreiging lijkt echter eerder van binnenuit te komen.

In september staan in Hongkong verkiezingen voor de wetgevende raad – een soort parlement – van de stad op de agenda. Die kunnen historisch worden: bij de districtsverkiezingen in november (voor een soort deelraden) gingen 390 van de 452 te verdelen zetels naar een partij die zich afzet tegen het huidige systeem.

Dan doen wij het wel, lijkt de regering-Xi daarom nu te willen zeggen. Een woordvoerder donderdag: “Het waarborgen van onze nationale veiligheid is in het voordeel van alle Chinezen. Dus óók in dat van de inwoners van Hongkong.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden