PlusAchtergrond

Nieuwe regering Suriname: Bouterse laat miljarden schuld na

Voormalig president Desi Bouterse heeft Suriname volgens de nieuwe regering opgezadeld met een schuld van 2,5 miljard euro. ‘Het is grofweg sabotage van de hoogste orde.’

De Surinaamse president Chan Santokhi. Suriname heeft een schuld van meer dan 2,5 miljard euro. Dat komt neer op 4250 euro per Surinaamse burger. Beeld ANP
De Surinaamse president Chan Santokhi. Suriname heeft een schuld van meer dan 2,5 miljard euro. Dat komt neer op 4250 euro per Surinaamse burger.Beeld ANP

Dat de erfenis van zijn voorganger niet mooi zou zijn, wist de Surinaamse president Chan ­Santokhi wel. “Maar wat we zijn tegengekomen is zeer ernstig,” aldus Santokhi maandag in de Congreshal, waar hij de balans presenteerde van tien jaar Bouterse.

De omstreden ex-president heeft het al noodlijdende land volgens Santokhi opgezadeld met een totale schuld van 2,5 miljard euro. Dat komt, zo rekende de nieuwe president voor, neer op een schuld van 4250 euro per Surinaamse burger.

De zwaarste wissel trekken buitenlandse ­leningen. Suriname zou ruim 1,6 miljard euro buitenlandse schuldverplichtingen hebben en een kleine 1 miljard euro binnenlandse. 3,4 miljard euro die de regering van Bouterse in de afgelopen tien jaar aan inkomsten had ontvangen, is spoorloos.

Het is voor Suriname, dat al nagenoeg bankroet is en sinds de economische crisis in 2015 in de wurggreep van het IMF zit, een onvoorstel­bare dreun. Santokhi spreekt van een ‘financiële ­catastrofe’. “Het is grofweg sabotage van de hoogste orde. Het getuigt van onbehoorlijk, onethisch en onverantwoord bestuur. Dat doe je niet als regering.”

Het onderzoek naar waar al dat geld naartoe is gegaan, is nog gaande en of die geldstromen allemaal in beeld zullen komen, is de vraag. Volgens Santokhi – die met zijn partij bij de parlementsverkiezingen in mei als grootste uit de bus kwam – is duidelijk dat zijn voorganger ‘alles in werking heeft gesteld’ om hem het werken te bemoeilijken.

3600 ambtenaren aangenomen

Zo bleken op Santokhi’s eerste werkdag als president alle computers op de ministeries spoorloos te zijn verdwenen en zijn er in de zes maanden voorafgaand aan de verkiezingen 3600 ambtenaren aangenomen. Die kunnen niet ­zomaar worden ontslagen en kosten de staat volgens Santokhi een kleine 7 miljoen ­euro per maand.

Santokhi haalde in de persconferentie ook hard uit naar ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. Die zou daags voor de inauguratie 30 miljoen euro hebben weggesluisd via een ­woningbouwfonds. Hoefdraad, die in februari al in verband werd gebracht met de verduistering van miljoenen euro’s uit de kas van de ­Centrale Bank van Suriname, wordt vervolgd en hij heeft een uitreisverbod gekregen. Niettemin zijn er speculaties dat hij naar buurland Guyana is gevlucht.

Olievondsten

De nalatenschap van Bouterse betekent dat Suriname het eerst zwaarder krijgt voordat het ­beter kan worden. Santokhi vroeg de Surinaamse bevolking om ruimte en tijd om het land ­financieel gezond te kunnen maken. Daartoe wil hij zo snel mogelijk economische hervormingen doorvoeren. Belastingen moeten effectiever geïnd worden, subsidies worden stop­gezet en Santokhi wil dat er nieuwe afspraken worden ­gemaakt met landen over het terugbetalen van leningen.

Er zijn ook lichtpuntjes. In tegenstelling tot zijn voorganger Bouterse – die zowel in Suriname als in Nederland veroordeeld is tot meer dan tien jaar cel – ligt Santokhi goed bij buitenlandse leiders. Een van zijn verkiezingsbeloftes is het herstellen van de band met Nederland.

Ook heeft Santokhi al direct werk gemaakt van het aanhalen van de banden met economische grootmachten Brazilië en de Verenigde Staten.

De recente grote olievondsten in Suriname bieden ook perspectief. De opbrengsten daarvan zullen naar verwachting echter pas over ­enkele jaren in de kas terug te zien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden