PlusAchtergrond

Nieuwe ramp voor Libanon: waarom heeft het land het al zo moeilijk?

De enorme explosie treft een toch al zeer aangeslagen land. Het ooit door burgeroorlog verscheurde Libanon maakt juist nu de ergste politieke en financiële crisis sinds decennia door. Dat alles wordt nog versterkt door de coronacrisis.

Bob van Huet
null Beeld AFP
Beeld AFP

De Libanese regering heeft voor woensdag een dag van rouw aangekondigd, maar de verwachting is dat burgers behalve hun verdriet ook boosheid kenbaar gaan maken. Boosheid over een totaal falende regering die het land naar een economische afgrond heeft laten afglijden en die kennelijk ook niet in staat was zo’n ramp te voorkomen.

Goodwill

De Libanese regering heeft veel goodwill uit het westen verloren sinds ze wordt gesteund door de militante Hezbollah-groep en haar bondgenoten. Het sjiitische Hezbollah heeft de steun van Iran en wordt door de Golfstaten en de VS gerangschikt onder een ‘terroristische organisatie’. Hezbollah en Israël zijn de laatste weken in vijandigheden verwikkeld geraakt. Maandagavond waarschuwde de Israëlische premier Hezbollah na een eerdere - mislukte - terreuraanval op zijn land waarbij vier mannen werden gedood. Vanwege dat oplopende geweld dachten velen in Beiroet bij de grote knal aan een Israëlische tegenzet.

Ondertussen leeft meer dan de helft van de Libanese bevolking in armoede als gevolg van de economische crisis en de politieke wanorde. De waarde van de Libanese munt daalt met de dag. Ruilhandel is op straat nu een manier geworden om aan voedsel te komen. Libanezen die het zich nog kunnen veroorloven vertrekken massaal naar het buitenland, liefst naar Canada en Europa waar velen familie hebben. Vanwege alle ellende was er deze zomer een golf aan zelfmoorden.

Bij dat alles zijn Libanese politici vooral bezig met geruzie tussen de diverse clans en wordt nu weer geprobeerd hulp te krijgen van China. De Verenigde Staten weigeren hulp vanwege de invloed van Hezbollah in de Libanese politiek, ook Saoedi-Arabië en de Golfstaten haken om die reden af.

Oorzaak

Gegist wordt naar de oorzaak van de explosie. Abbas Ibrahim, hoofd Veiligheidszaken in Beiroet zei dat de explosie niet te wijten was aan een vuurwerkopslag die de lucht in was gegaan, zoals aanvankelijk werd gemeld door lokale media. Hij vertelde verslaggevers ter plaatse dat de explosie zeer waarschijnlijk was veroorzaakt in een opslag van explosieve materialen. Andere bronnen spreken van een wapendepot in het havengebied.

Wilde geruchten deden al snel de ronde. Was het inderdaad een verschrikkelijk ongeluk geweest? Was het een ‘preventieve aanval’ van Israël op een arsenaal van Hezbollah? Was het een terreuraanslag door een nog anonieme groepering? De Israëlische autoriteiten meldden meteen dat zij niets van doen hadden met de explosies. De woedde onder inwoners van de stad was groot. In het donker werd geprobeerd de branden te blussen met onder meer blushelikopters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden