Nieuwe president Suriname heeft vertrouwen in de toekomst

De nieuwe Surinaamse president Chan Santokhi hield donderdag zijn eerste toespraak. Hij sprak vertrouwen uit in de toekomst van het land, dat er op veel vlakken slecht voorstaat.

ANP/Het Parool
Chan Santokhi tijdens zijn inauguratie als president van Suriname, tijdens een buitengewone openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Beeld ANP
Chan Santokhi tijdens zijn inauguratie als president van Suriname, tijdens een buitengewone openbare vergadering van de Nationale Assemblee.Beeld ANP

Een schuld van bijna 2 miljard euro, steeds meer armoede, gebrek aan medicijnen, een afnemend veiligheidsgevoel en slecht functionerende en gepolitiseerde overheidsinstituten. Dit zijn volgens de nieuwe Surinaamse president Chan Santokhi nog maar enkele van de problemen waar Suriname op dit moment mee te kampen heeft.

Toch heeft de kersverse president het vertrouwen dat Suriname weer opgebouwd kan worden, met of zonder steun van buiten. Uit zijn toespraak werd duidelijk dat hij en zijn nieuwe regeringsteam de afgelopen weken al een aantal maatregelen hebben voorbereid om het land uit het slop te halen. Zo komt er een tijdelijke solidariteitsheffing voor politici en ook het bedrijfsleven zal om een bijdrage gevraagd worden. “Maar de grootste bijdrage zal moeten komen van de belastingontduikers. We zullen zorgen dat de zwaarste lasten worden gedragen door de sterkste schouders,” aldus Santokhi.

Om het grote probleem van de lege staatskas op te lossen wil Santokhi internationale financieringsorganisaties om hulp vragen. Ook wil hij bij bevriende landen aankloppen voor financiële steun. De Nederlandse en Amerikaanse regering hebben volgens Santokhi die hulp toegezegd. Een andere hulpbron waar Santokhi zijn zinnen op heeft gezet is de Surinaamse gemeenschap die verspreid is over de hele wereld, maar vooral in Nederland groot is. Om de samenwerking te intensiveren zal de nieuwe regering een zogenoemd diaspora-instituut in het leven roepen.

De inauguratie van Santokhi werd donderdag ook door Surinaamse Nederlanders gevolgd. Vanuit een buurtcentrum in Zuidoost konden ze live meekijken met het officiële moment.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden