Nieuwe debatregels: microfoon gaat uit als Trump spreekt en Biden luistert, en andersom

Om een herhaling van het debacle van het eerste verkiezingsdebat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden te voorkomen, worden de microfoons tijdens het debat regelmatig gedempt. Dat heeft de organisator van het debat laten weten, aldus persbureau Reuters.

Het Parool
President Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden tijdens hun eerste verkiezingsdebat. Beeld EPA
President Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden tijdens hun eerste verkiezingsdebat.Beeld EPA

Het eerste debat op 29 september ontaardde in chaos, omdat vooral Trump zich niet aan de afgesproken debatregels hield. De kandidaten zouden om en om twee minuten spreektijd krijgen, waarna er ruimte zou zijn voor open debat. Trump interrumpeerde echter zowel Biden als de vragensteller voortdurend.

Dat hoopt de Commissie voor presidentiële debatten, de organisator van het debat in Nashville, nu te voorkomen door tijdens de inleidende twee minuten de spreker alle ruimte te gunnen om ononderbroken zijn standpunt te kunnen maken, door de microfoon van de andere kandidaat tijdelijk even te dempen. Daarna volgen 15 minuten van open discussie.

“We realiseren ons dat geen van beide kandidaten wellicht helemaal tevreden is met deze noodoplossing, maar wij denken dat ze in het belang zijn van het Amerikaanse volk, voor wie deze debatten nu eenmaal worden gehouden”, aldus de commissie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden