Nieuwe burgemeester Chicago is zwart, vrouw en homoseksueel

De derde stad van de Verenigde Staten krijgt voor het eerst in de geschiedenis van het land een openlijk homoseksuele burgemeester.

David van Unen
Lightfoot (links) dinsdagavond in Chicago, met haar dochter en echtgenote. Beeld afp
Lightfoot (links) dinsdagavond in Chicago, met haar dochter en echtgenote.Beeld afp

Lori Lightfoot (56) is vrouw (ook een primeur), zwart (idem) en volgt in mei Rahm Emanuel op als burgemeestervan Chicago. Nooit eerder werd zo'n grote Amerikaanse stad geleid door een zwarte vrouw. Chicago ging de verkiezingen om het burgemeesterschap in, in de wetenschap dat het hoe dan ook een zwarte vrouw als nieuwe burgermoeder kreeg.

Lightfoot's tegenstander Toni Preckwinkle (72) had echter aanzienlijk meer ervaring. Ze zat 19 jaar in de gemeenteraad van Chicago en was voorzitter van de Democratische partij in Cook County, het district waar de stad onder valt.

Verandering
In aanloop naar de stembusgang leidde Lightfoot al in de peilingen, maar dat ze nu ook daadwerkelijk burgemeester is, betekent dat Chicago duidelijk voor een verandering heeft gekozen. De voormalig openbaar aanklager heeft voor ze burgemeester werd nog nooit een publieke functie bekleed.

Tijdens een recente verkiezingsbijeenkomst plaatste Lightfoot zich al buiten het gangbare politieke spectrum: "Ik ben kandidaat namens de Democraten, maar wel een ander soort Democraat dan jullie tot nu toe kenden," noteerde persbureau AP. Ze verzilverde met die boodschap bijna driekwart van de stemmen.

Tijdens haar campagne beloofde ze plechtig het politieapparaat te gaan veranderen. In het verleden was ze voorzitter van een werkgroep die concludeerde dat er sprake is van systematisch racisme binnen het korps in de stad. Dat ze politiek nog onervaren is, bood volgens Lightfoot juist kansen. Ze beloofde een nieuw licht te laten schijnen door het stadhuis.

Obama
Democratisch bolwerk Chicago is van oudsher een van de meest cultureel diverse steden van de Verenigde Staten. De stad koos in 1979 al haar eerste vrouwelijke burgemeester. Vier jaar later volgde de eerste zwarte man. Barack Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, zette er bovendien zijn eerste stappen als politicus.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden