Nieuw-Zeeland wil een rookverbod voor jongeren

Het uitbannen van tabak gaat Nieuw-Zeeland niet snel genoeg. De regering van premier Jacinda Ardern presenteerde daarom deze week plannen om het aantal rokers flink terug te dringen. Een van de ideeën: roken verbieden voor jongeren.

Sam de Graaff
De regering van Jacinda Ardern wil snel stappen zetten om het aantal rokers terug te dringen. Beeld Getty Images
De regering van Jacinda Ardern wil snel stappen zetten om het aantal rokers terug te dringen.Beeld Getty Images

In Nieuw-Zeeland moet het idee van een ‘rookvrije generatie’ beleid worden. Minister van Volksgezondheid Ayesha Verrall publiceerde deze week een uitgebreid pakket maatregelen om roken terug te dringen.

“We willen er zeker van zijn dat Nieuw-Zeelanders, in het bijzonder onze achtergestelde gemeenschappen, niet langer lijden onder het dramatische gezondheidseffect van roken,” zei Verrall. “Als ons doel om Nieuw-Zeeland rookvrij te maken ook maar enige kans van slagen wil hebben, moeten we onze aanpak veranderen.”

De plannen zijn een combinatie van voorkomen en genezen. Sigaretten moeten minder tabak gaan bevatten en nog duurder worden; op dit moment kost een pakje in Nieuw-Zeeland omgerekend al meer dan 27 euro. En dan is er dus de inzet op een rookvrije generatie. De minimumleeftijd voor het kopen van tabaksproducten wordt in de plannen stapsgewijs verhoogd, tot het punt dat iedereen die na 2004 is geboren ze niet meer kan kopen.

Gezondheidsorganisaties reageren enthousiast, maar er is ook kritiek. Zo zou het verbod kleine winkeliers raken en tabakssmokkel doen toemen. Armere rokers zouden nog meer geld kwijt zijn aan hun dierbare sigaretten. Bovendien vragen critici zich af een verbod, want daar komt het op neer, niet te ver gaat. Mogen volwassenen niet zelf beslissingen nemen, binnen de grenzen van redelijkheid?

Rookvrij in 2025?

Het idee om roken uit te bannen op de Nieuw-Zeelandse eilanden kent een lange geschiedenis. Al vanaf begin jaren zestig mag op radio en tv geen reclame worden gemaakt voor sigaretten, en in 2004 verbood Nieuw-Zeeland, als derde land ter wereld, roken op werkplekken binnen. De belasting op tabaksproducten werd de voorbije decennia doorlopend verhoogd.

Tien jaar geleden formuleerde de overheid een ambitieus doel: in 2025 zou Nieuw-Zeeland zo goed als rookvrij zijn, het aantal rokers moest worden teruggebracht tot 5 procent van de bevolking. Maar met nog een paar jaar te gaan ligt het land niet op schema. Het percentage rokers neemt af, maar die 5 procent wordt niet gehaald.

Met name onder Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, gaat het langzaam. Een derde steekt nog regelmatig een peuk op. Zet de huidige trend zich door, dan zouden zij de 5 procent pas in 2061 aantikken. Vandaar dat de Nieuw-Zeelandse overheid deze week opschakelde; Nieuw-Zeelanders kunnen tot juni laten weten wat zij van de nieuwe plannen vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden