Nieuws

Nieuw beleid Biden: VS stopt met steun aan regering Jemen

De Verenigde Staten stoppen met de steun aan het offensief tegen de Houthirebellen in Jemen. De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland wordt bevroren. En het aantal vluchtelingen dat de VS wil opnemen, wordt fors verhoogd.

Frenk der Nederlanden
President Biden laat weten dat de VS weer terug zal komen op het wereldtoneel. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
President Biden laat weten dat de VS weer terug zal komen op het wereldtoneel.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Zoals hij tijdens zijn inauguratie twee weken geleden al aankondigde, breekt president Joe Biden rigoureus met het beleid van zijn voorganger Donald Trump. Na vier jaar isolationisme is de VS weer terug in de internationale diplomatie, verklaarde Biden gisteren in een toespraak voor ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet langer is ‘America First’ het motto. “Amerika kan het zich niet veroorloven afwezig te zijn op het wereldtoneel. Wij zijn het land dat grote dingen doet.”

De president riep Moskou op oppositieleider Aleksej Navalny onmiddellijk vrij te laten. China moet de mensenrechten respecteren, aldus de president, die wel bereid zei te zijn met Peking samen te werken op klimaatgebied. Biden riep ook de militaire coupplegers in Myanmar op de macht uit handen te geven.

Gezant voor Jemen

De VS zal het offensief tegen de Hou­thi’s in Jemen onder leiding van Saoedi-Arabië niet langer steunen. Washington ziet de rebellen niet langer als terroristen, zoals Trump deed. Biden benoemt naar verwachting de ervaren diplomaat Timothy Lenderking als speciale gezant voor Jemen. Daarmee wordt duidelijk dat de VS een actievere rol wil spelen in het be­eindigen van de burgeroorlog.

Biden kondigde aan dat de VS veel meer erkende vluchtelingen zal toelaten. Het plafond wordt verhoogd naar 125.000 mensen per jaar. Onder Trump was het maximum teruggebracht naar 15.000.

Biden tekende eerder deze week al decreten waarmee een deel van het strenge immigratiebeleid van Trump wordt teruggedraaid. Zo wordt de asielprocedure voor mensen die vanuit Mexico de grens oversteken herzien. Een taskforce gaat werken aan de hereniging van honderden migrantenkinderen met hun ouders.

Biden zei verder te streven naar wereldwijde bescherming van de rechten van lhbt’ers. Met de invoering van de zogeheten Equality Act wil de Democratische president discriminatie van minderheden tegengaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden