Update

New York Times: gedode burgers Boetsja liggen al weken op straat

Uit een analyse van The New York Times zou blijken dat sommige lichamen van burgers in Boetsja er al weken lagen. President Volodimir Zelenski spreekt dinsdag de Verenigde Naties toe.

Mark van Assen
De Oekraïense president Volodimir Zelenksi tijdens zijn bezoek aan Boetsja.  Beeld AFP
De Oekraïense president Volodimir Zelenksi tijdens zijn bezoek aan Boetsja.Beeld AFP

The New York Times meldt op basis van een analyse van satellietbeelden dat de lichamen van burgers in de straten van Boetsja gedood zijn in de periode dat Rusland het gebied controleerde. Volgens de krant zouden sommige lichamen er al weken liggen. De beelden van geëxecuteerde burgers, waarvan sommigen vastgebonden en geblinddoekt waren, schokken de hele wereld.

De Russen ontkennen nog steeds alles. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat er in Boetjsa een ‘nepaanval’ heeft plaatsgevonden om Rusland in een kwaad daglicht te stellen. Op de Russische televisie is gezegd dat de slachting in scène is gezet door de Britten.

Waarschuwing na Boetsja

President Zelenski, die maandag de getroffen stad bezocht, zei die nacht: “De bezetter heeft hier dingen gedaan die de mensen zelfs tijdens de nazibezetting van tachtig jaar geleden niet meegemaakt hebben.” Hij waarschuwde voor nog meer slachtoffers in andere steden. Het gaat onder meer om Borodianka, 25 kilometer ten westen van Boetsja.

Over het ontkennen van de Russen was Zelenski niet onder de indruk: “Dit is precies wat ze deden toen ze een Maleisische Boeing (de MH17) neerhaalden boven de Donbas. Toen gaven ze Oekraïne de schuld. Ze kwamen met complottheorieën. Ze zeiden zelfs dat er vlak voor de crash nog lichamen uit het vliegtuig werden gegooid.”

Nieuwe aanvallen

In het dorpje Motizjin, 45 kilometer ten westen van Kiev, zijn de lichamen van vijf burgers gevonden. Ook hun handen zijn vastgebonden. Het gaat onder anderen om burgemeester Olga Sukhenko, haar man en hun zoon. Zij werden volgens de politie op 24 maart ontvoerd door Russische troepen. “Ze hebben de hele familie van het dorpshoofd gemarteld en vermoord,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Oekraïne heeft wel de hele regio rond Kiev weer onder controle, zei president Zelenski maandagnacht. Tegelijkertijd maakt zijn leger zich op voor hevige Russische aanvallen in het oosten en zuiden van het land. “We weten wat ze gaan doen in Donbas,” zei hij.

Volgens de Oekraïense minister van Defensie bestoken de Russen in die regio, waar de twee separatistische ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk liggen, nu de steden Ruizjne en Popasna. Ook zijn ze een aanval op Severodonetsk aan het voorbereiden en blijven ze de belegerde havenstad Marioepol bestoken. Het zou gaan om ‘massale aanvallen’.

‘Wacht niet’

Volgens de gouverneur van de regio Loehansk voeren de Russen grote hoeveelheden materieel en brandstof aan. Ook worden de troepen versterkt. “De bombardementen worden steeds heviger,” zei hij in een videoboodschap. Hij riep de mensen op om het gebied zo snel mogelijk te verlaten: “Wacht niet tot jullie huizen gebombardeerd worden.” Inmiddels zijn veel inwoners op weg naar het westen.

Het hulpkonvooi van het Rode Kruis probeert al dagen Marioepol te bereiken, maar is daar nog steeds niet in geslaagd.

‘Al het mogelijke’

Zelenski beloofde dat de beschuldigingen van Russische oorlogsmisdaden zo grondig mogelijk onderzocht worden. “We gaan al het mogelijke doen om de Russische soldaten te identificeren die betrokken zijn geweest bij deze misdaden. Dit doen we samen met de Europese Unie en internationale instellingen, in het bijzonder met het Internationaal Strafhof. Alle misdaden van de bezetters zijn gedocumenteerd.”

Zelenski heeft naar eigen zeggen hier gisteren over gesproken met Ursula von der Leyen (de voorzitter van de Europese Commissie), de Poolse president Andrzej Duda en de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de Russische leider Vladimir Poetin ‘een oorlogsmisdadiger’.

Strengere sancties vanwege Boetsja

Westerse leiders denken nog altijd na over strengere sancties tegen Rusland. Zo staat Duitsland onder grote binnenlandse druk om een volledige boycot van Russisch gas in te stellen.

Zelenski vroeg ook maandagnacht weer om meer militaire hulp: “Als we gekregen hadden wat we wilden dan hadden we duizenden levens kunnen redden.” De president spreekt dinsdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe. Amerika heeft opgeroepen om het lidmaatschap van Rusland op te schorten vanwege de gruwelijkheden in Boetsja.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden