Plus

‘Netanyahu krijgt in Gazastrook vrij spel van VS’

Een week na het afvuren van de eerste raketten is het einde van het geweld tussen Israël en Hamas nog ver weg. Zonder daadkrachtig internationaal optreden heeft premier Netanyahu carte blanche.

Tom Kieft
Een Israëlische voltreffer op de wijk Rimal in Gaza-stad. Beeld AFP
Een Israëlische voltreffer op de wijk Rimal in Gaza-stad.Beeld AFP

Even na middernacht stegen weer pluimen rook en vuur uit boven Gaza-stad. De dichtbevolkte stad in de Gazastrook beefde tijdens een tien minuten durend spervuur van raketten op zijn grondvesten. Ook Israëlische steden werden vanochtend in de vroege uren weer onder vuur genomen. Palestijnse militairen zouden onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon.

Er is nog niets bekend over eventuele slacht­offers, maar volgens persbureau AP was het Israëlische spervuur vanochtend het zwaarste tot nu toe in het jongste conflict met de Palestijnse militante groep Hamas. Zwaarder nog dan dat van gisteren, toen zeker 42 Palestijnen gedood werden, onder wie 13 kinderen.

Een week na de eerste raketbeschietingen is er nog altijd geen zicht op een einde aan het conflict. Wereldwijd wordt het geweld veroordeeld en klinken oproepen tot een staakt-het-vuren. Maar de ­Verenigde Naties slaagden er gisteren opnieuw niet in om met een gezamenlijke verklaring te komen. Grote dwarsligger: de Verenigde Staten.

Groen licht

President Joe Biden zei eerder nog geen ‘significant buitensporige tegenreactie’ van Israël te hebben gezien. Dat is volgens analisten een impliciet groen licht voor Israël om voorlopig door te gaan. Hussein Ibish van de Arab Gulf States Institute zegt tegen de BBC dat trouwe bondgenoot Washington Israël op deze manier tijdelijk carte blanche geeft, ‘totdat de VS vindt dat Israël lang genoeg de kans heeft gehad om militante infrastructuur te vernietigen’.

Doorvechten is ook precies wat Israël wil ­blijven doen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren in een televisie­toespraak dat de aanvallen met volle kracht doorgaan. Israël wil, aldus de premier, ‘een hoge prijs leggen’ op de militante groep Hamas.

Provocaties

Het geweld komt de premier volgens zijn tegenstanders goed uit. Oppositieleider Yair Lapid suggereert dat hij het zelfs heeft uitgelokt om de formatiepogingen te verstoren. Weliswaar vuurde Hamas vorige week als eerste raketten af, maar daaraan ging een maand vol spanningen en provocaties vooraf in Jeruzalem, tussen ­Palestijnse demonstranten enerzijds en de politie en rechtse Israëliërs anderzijds.

Netanyahu heeft veroordelingen voor corruptie te vrezen als hij zijn premierschap verliest. Na zijn zoveelste mislukte formatiepoging zou hij hopen op nieuwe verkiezingen. Die zouden er ook kunnen komen. Door het geweld zijn de kansen voor de oppositie om een regering te vormen verder geslonken.

Vanwege het conflict zijn de door de centrumpartij Yesh Atid geleide formatiegesprekken, waaraan ook de Arabische partij United Arab List deelnam, afgelopen week gestaakt. Yesh Atid-leider Yair Lapid tegen de krant Haaretz: “Men moet zich afvragen waarom de vlam altijd uitgerekend in de pan slaat wanneer het de premier het beste uitkomt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden