PlusAchtergrond

Netanyahu is nog lang niet weg

Niet voor niets staat Benjamin Netanyahu te boek als een politieke straatvechter. Hij blijft alles op alles zetten om de beoogde nieuwe coalitie in Israël te laten klappen. Want voor de langstzittende premier van die het land ooit had, staat meer dan alleen zijn premierschap op het spel.

Sam de Graaff en Tom Kieft
Benjamin 'Koning Bibi' Netanyahu heeft nog steeds een hoop aanhangers in Israël. Beeld Getty Images
Benjamin 'Koning Bibi' Netanyahu heeft nog steeds een hoop aanhangers in Israël.Beeld Getty Images

Zelfs in het overwegend liberale, anti-Netanyahubolwerk Tel Aviv is er sinds het bekend worden van het nieuws over de nieuwe coalitie zonder ­Netanyahu nauwelijks sprake van een jubelstemming. Linkse Israëli houden de adem in tot morgen, wanneer het ­parlement over goedkeuring voor de coalitie stemt. Want als Netanyahu – ook wel Koning Bibi genoemd door zijn achterban – iets heeft bewezen in zijn lange regeerperiode is het wel dat hij vecht tot het ­bittere eind.

In aanloop naar de stemming probeert Netanyahu al dagen de partijgenoten van Naftali Bennett, die ideologisch veel nauwer verwant zijn aan de premier dan aan de voorgenomen coalitie, aan te sporen tegen te stemmen. Hij beticht Bennett van verkiezingsfraude en van het in de steek laten van zijn achterban door met linkse parlementariërs en een Arabische partij in zee te gaan.

Die boodschap vindt weerklank bij Netanyahu’s achterban. Voor de huizen van toekomstige coalitieleden is door rechtse Israëli geprotesteerd en sommigen zijn vanwege de politieke draai met de dood bedreigd.

Geen scheurtjes

Ondanks Netanyahu’s pogingen zijn er nog geen openlijke scheurtjes in het verbond zichtbaar, maar ingewijden zeggen tegen de goed ingevoerde nieuwssite Politico dat één ­partijgenoot van Bennett al overweegt te stemmen tegen de coalitie, die leunt op een minimale meerderheid van 61 in de 120 zetels tellende Knesset. Daarmee hoeft het doek nog niet te vallen voor het verbond van Yair Lapid en Bennett: leden van meerdere Arabische partijen overwegen zich te onthouden van stemming. Dan ‘mogen’ meer partijleden tegen stemmen zonder dat de formatie hoeft te klappen.

Keren alsnog te veel parlementariërs zich tegen de coalitie, dan moeten er wéér nieuwe verkiezingen komen, voor de vijfde keer in twee jaar tijd. In dat geval blijft Netanyahu net als nu demissionair aan als premier tot er eindelijk een nieuw kabinet is gevormd. Dat is het scenario waar ­Netanyahu, die al 12 jaar aan het roer van het land staat en daarvoor ook al 3 jaar premier is geweest, op mikt.

De reden dat Netanyahu alles op blijft zetten is dezelfde als waarom hij de laatste jaren aan glans heeft ingeboet. De 71-jarige premier wordt samen met zijn vrouw vervolgd in fraude- en corruptiezaken. Netanyahu ontkent schuld, maar weet ook maar al te goed dat het tegenwerken van ­justitie een stuk lastiger wordt als hij premier af is.

Oppositieleider

Hoe dan ook zal Netanyahu niet zomaar van het politieke toneel verdwijnen, ook als de nieuwe coalitie wel doorgang vindt. Als hoofd van de grootste partij in de Knesset, kan Netanyahu op­positieleider worden in het ­parlement. En de politieke straatvechter zal er alles aan doen de toch al wankele coalitie vroegtijdig te laten vallen. Als het zover komt, zal hij ongetwijfeld klaar staan voor een derde periode als premier van Israël.

Lapid en Bennett en hun coalitiegenoten zullen meer moeten doen dan nu alleen Netanyahu uit het zadel wippen om zich van hun rivaal te ontdoen. De coalitie zal lang en effectief genoeg moeten regeren om te bewijzen dat het land inderdaad kan gedijen zonder ‘Bibi’ aan het roer, om het hoofdstuk-Netanyahu voorgoed af te kunnen sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden