Netanyahu herkozen als leider Likoedpartij

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijft aan het roer van de Likoedpartij. Hij heeft de leiderschapsverkiezing overtuigend gewonnen, ondanks aanklachten van fraude en omkoping tegen hem en twee mislukte formatiepogingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, met rechts zijn vrouw Sarah, tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn Likoed-partij vorige week in Petach Tikva. Beeld AFP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, met rechts zijn vrouw Sarah, tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn Likoed-partij vorige week in Petach Tikva.Beeld AFP

Wie nog twijfelde of premier Benjamin Netan­yahu nog wel voldoende steun genoot onder de leden van zijn Likoedpartij, moet zich na de nacht van donderdag op vrijdag achter de oren krabben. De verkiezing om het leiderschap is uitgelopen op een overtuigende overwinning voor ­Netanyahu: de langstzittende premier van Israël kreeg 72,5 procent van de stemmen, zijn uit­dager Gideon Saar slechts 27,5 procent.

Netanyahu sprak op Twitter van een ‘gigantische overwinning’. ‘Met de hulp van God en de uwe zal ik Likoed leiden naar een klinkende overwinning in de komende verkiezingen en Israël blijven leiden naar ongekende prestaties.’ Saar, voorheen educatie- en binnenland­minister, heeft zijn verlies erkend.

Het betekent dat Netanyahu aanblijft als ­leider van de Likoedpartij tijdens de parlementsverkiezingen in maart. Dan gaan de Israëliërs voor de derde keer in een jaar naar de stembus.

Na de afgelopen twee verkiezingen – in april en september – lukte het de regerende conservatieve Likoedpartij en de centrumrechtse ­rivaal Blauw-Wit niet om een regering te ­vormen. Ze haalden elk rond de 30 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement.

De leiderschapsverkiezingen kwamen voor Netanyahu, die tien jaar aan de macht is, aan het eind van mogelijk zijn meest uitdagende jaar als premier. Boven op de twee gestrande coalitiepogingen werden vorige maand drie langverwachte aanklachten over onder meer omkoping en fraude ingediend tegen de premier.

Nederzettingen

Netanyahu bestempelt de aanklachten als een heksenjacht. Vanwege die aanklachten besloot de partij wel dat er interne voorverkiezingen voor de landelijke verkiezingen moesten plaatsvinden. Voor het eerst in de veertien jaar dat ­Netanyahu leider is van de Likoedpartij klonken namelijk geluiden dat het misschien tijd zou zijn voor nieuw leiderschap.

Een einde aan de politieke impasse, waarin Israël al een jaar verkeert, is door de uitslag echter allerminst in zicht. Netanyahu, die goede contacten onderhoudt met de Amerikaanse president Donald Trump, laat zich erop voorstaan dat de veiligheid van de Israëliërs onder hem het beste gewaarborgd is.

De economie doet het goed en hij geniet veel steun onder de achterban vanwege zijn harde leiderschap en zijn beloftes voor verdere uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Opiniepeilingen voorspellen dat in maart de uitkomst van de verkiezingen niet veel anders zal zijn dan de afgelopen twee keren. Een coalitie tussen Likoed en Blauw-Wit zou het meest voor de hand liggen. Blauw-Wit weigerde echter samen te werken met Netanyahu, vanwege de justitiële aanklachten. De coalitie van Likoed met meerdere kleine partijen raakte in de problemen vanwege een conflict over de dienstplicht voor ­orthodoxe joden.

Onschendbaarheid

Netanyahu staat nu meteen voor een belangrijke beslissing. Hij heeft nog enkele dagen de tijd om parlementaire onschendbaarheid aan te vragen voor de aanklachten. De premier hield tot nu toe vol dit niet te zullen te doen, omdat hij zegt ­helemaal niets strafbaars te hebben gedaan. Of dat slechts strategie was in aanloop naar de ­leiderschapsverkiezingen, zal de komende dagen blijken.

Netanyahu (links) en zijn tegenstander en partijgenoot Gideon Sa’ar. Beeld REUTERS
Netanyahu (links) en zijn tegenstander en partijgenoot Gideon Sa’ar.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden