Nederlandse militair schiet uit helikopter motoren drugsboot kapot in Caribische Zee

Een Nederlandse militair heeft met een paar welgemikte schoten uit een helikopter de motoren van een drugsboot in het Caribisch gebied aan flarden geschoten. Met de actie wist de militair 585 kilo cocaïne te onderscheppen.

Raymond Boere
Nederlandse militairen hebben in totaal 1285 kilo cocaïne in beslag genomen tijdens achtervolgingen van drugsboten op zee. Beeld Defensie
Nederlandse militairen hebben in totaal 1285 kilo cocaïne in beslag genomen tijdens achtervolgingen van drugsboten op zee.Beeld Defensie

De drugssmokkelaars waren met snelle motorboten de zee opgegaan, maar kwamen in het vizier van het marineschip Zr.Ms. Holland en de NH90-helikopter. Het schip voerde een patrouille uit in de Caribische Zee.

In de vroege ochtend zagen de militairen de zogenoemde go-fast varen en besloten er achteraan te gaan met een helikopter. Meerdere verzoeken van de bemanning om de smokkelaars te laten stoppen, werden genegeerd. Een boordschutter loste vervolgens een paar waarschuwingsschoten voor de boeg, maar ook daarop kwam geen reactie.

Honderden kilo's cocaïne

Uiteindelijk zijn de buitenboordmotoren aan flarden geschoten en viel de boot stil. Drie opvarenden probeerden hun waardevolle buit nog te dumpen in zee, maar dat mislukte. Mariniers wisten 585 kilo cocaïne weer op te vissen. De drie mannen zijn afkomstig uit Venezuela en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht die de anti-drugsoperaties in dit gebied leidt.

De onderschepping volgde kort nadat drie andere drugssmokkelaars in hetzelfde gebied ook al waren betrapt met een snelle motorboot vol drugs. Ook bij deze achtervolging is er op de boten geschoten en probeerden de twee Dominicanen en een Colombiaan de drugs overboord te gooien. De militairen namen uiteindelijk 700 kilo cocaïne in beslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden