Nederland stuurt zoek- en reddingsteam naar Beiroet

Nederland stuurt een zoek- en reddingsteam naar Beiroet om daar te helpen met het zoeken naar mensen die na de explosies van dinsdag vermist zijn. Dat zei minister Kaag op Radio 1. Er gaan 67 brandweerlieden en politieagenten naar de Libanese hoofdstad.

null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Het team vertrekt woensdagavond. “We hebben in Nederland bijzondere expertise met ‘search and rescue’,” zegt minister Kaag. “Het personeel gaat echt onder de puinhopen mensen opsporen. Dat is erg belangrijk in die eerste fase na zo’n verschrikkelijke explosie.”

Ook Frankrijk stuurt twee legervliegtuigen met noodhulp naar Libanon. Die vervoeren tientallen hulpverleners en tonnen aan materiaal voor de behandeling van gewonden, meldt de Franse regering. Die wil ook zo snel mogelijk een groep artsen naar Beiroet sturen om plaatselijke zorgverleners te ondersteunen.

Tsjechië maakte woensdagochtend ook bekend een hulpteam te sturen om de plaatselijke autoriteiten te ondersteunen. Het gaat om een speciale eenheid van de brandweer die later op de dag vertrekt, meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek.

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn volgens het Rode Kruis zeker honderd mensen om het leven gekomen na explosies. Duizenden mensen raakten gewond. Frankrijk en Libanon onderhouden nauwe banden en president Emmanuel Macron had na de ramp hulp toegezegd.

Hondenteam Signi gaat voorlopig niet

De Stichting Signi Zoekhonden reist voorlopig nog niet af naar het rampgebied in Beiroet. Het Nederlandse speurhondenteam reist vaker op eigen initiatief naar plekken waar een ramp is gebeurd. “We hebben het erover gehad, maar ik denk dat we er nu slecht tussenkomen. Het gebied zal worden afgegrensd, en er is nu meer behoefte aan medisch personeel,” zegt een woordvoerster.

Het team heeft bovendien meer ervaring met natuurrampen, aldus de woordvoerster. “Met, ik zal het maar zo zeggen, verkoolde lijken kunnen wij helaas niet veel.”

Signi Zoekhonden is een non-profit stichting, die ten doel heeft om vermiste mensen (levend of overleden) op te sporen. Dat doen ze met behulp van zoekhonden en een professioneel duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoeksteam.

Usar-team ervaren met zoeken naar slachtoffers onder puin

Het zoek- en reddingsteam dat Nederland woensdagavond naar Beiroet stuurt om te helpen tijdens de nasleep van de explosie, is het zogeheten Urban Search and Rescue team (Usar). Het team is gespecialiseerd in opsporing- en reddingsoperaties in stedelijke gebieden, bijvoorbeeld bij zoekacties naar slachtoffers onder puin.

De groep die naar Beiroet gaat, bestaat uit 67 brandweermannen, politieagenten en trauma-artsen, zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) woensdag. Hun voornaamste taak in Libanon zal bestaan uit het vinden en bevrijden van slachtoffers en het medisch verzorgen van overlevenden.

De teamleden zijn vrijwilligers. Zij werken in het dagelijks leven onder meer voor veiligheidsregio’s, politie, Defensie, brandweer en ziekenhuizen.

Usar is een zogeheten ‘heavy team’. Dit houdt in dat het inzetbaar is voor zware en complexe reddingsoperaties. Daarnaast is het zelfvoorzienend voor een periode van tien dagen.

In 2017 kwam het team in actie op Sint-Maarten, nadat orkaan Irma daar grote verwoestingen had aangericht. Daar verleende het noodhulp, ondersteunde het bij de coördinatie en hielp het bij het opstarten van ambulance- en brandweerdiensten. Ook na de aardbevingen in Haïti en Nepal, respectievelijk in 2010 en 2015, werd Usar ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden