Nieuws

Nederland stemt als enige niet voor EU-miljarden voor Polen

Nederland zal als enige lidstaat van de EU niet voor het voorstel stemmen van de Europese Commissie om Polen 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds te geven. Nederland zal zich van stemming onthouden.

ANP
Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP
Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra is dat diplomatiek een ‘zeer, zeer stevig signaal’.

Lang wilde Brussel geen geld geven aan Warschau omdat de rechterlijke macht door de Poolse regering wordt ondergraven. Ook in de Commissie stemde een aantal commissarissen, onder wie Frans Timmermans, tegen vanwege zorgen over de rechtstaat in Polen. Volgens Hoekstra zijn deze zorgen maar voor een deel te koppelen aan het fonds.

Het kabinet geeft met deze positie aan dat er zorgen zijn, zegt hij. De Tweede Kamer is ook erg ongerust over de Poolse rechtsstaat, maar onder meer VVD en CDA gaven aan Hoekstra te steunen. Tom van der Lee (GroenLinks) ziet liever dat het kabinet tegen stemt. “Waarom niet een principiëlere stellingname?” vroeg hij.

Zorgen over rechtsstaat

Volgens Hoekstra zal het gros van de lidstaten gewoon voor stemmen. Daarnaast zal nog een klein aantal landen (‘minder dan er vingers op een hand te tellen zijn’) zorgen uiten over de Poolse rechtsstaat. Nederland zal dan als enige zich van stemming onthouden. “Dat zal wel tot opgetrokken wenkbrauwen leiden.”

De Europese Commissie heeft afspraken gemaakt met de Polen waardoor de grip van de oerconservatieve regering op de rechterlijke macht moet worden beëindigd. Polen heeft uit het herstelfonds voor 24 miljard euro aan subsidies en voor 12 miljard aan zachte leningen aangevraagd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden