Nieuws

Nederland opnieuw bij de vijf gelukkigste landen ter wereld, Finnen op één

Finnen zijn voor het vijfde jaar op rij de gelukkigste mensen ter wereld. Dat melden onderzoekers die meewerkten aan het World Happiness Report, een jaarlijks onderzoek van de Verenigde Naties. Nederland staat, net als vorig jaar, op de vijfde plek.

Het Parool
Nederland scoort goed en staat net als vorig jaar op plek 5. Beeld ANP
Nederland scoort goed en staat net als vorig jaar op plek 5.Beeld ANP

Denemarken is tweede, IJsland derde en Zwitserland vierde. Een kanttekening: de meeste data zijn verzameld voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Het onderzoek, gebaseerd op enquêtes, richtte zich tijdens de coronapandemie vooral op de bereidheid om anderen te helpen. Mensen zijn volgens de onderzoekers over het algemeen veel vaker geneigd om vreemden te helpen, vrijwilligerswerk te doen of geld te doneren dan vóór de pandemie. Het gaat om een stijging van 25 procent. ‘Dit is krachtig bewijs dat mensen anderen helpen als zij in nood zijn. Zo worden de geholpen mensen gelukkiger en creëren de mensen een beter leven voor zichzelf,’ schrijven de onderzoekers.

Het is het tiende jaar dat het jaarlijkse geluksrapport verschijnt. Over een tijdsbestek van drie jaar wordt gekeken naar hoe burgers zich voelen, naar hun vertrouwen in elkaar en hun regering, en naar het bruto binnenlands product.

Finland bezet voor de vijfde keer op rij de nummer 1-positie. Het land heeft dit volgens de onderzoekers vooral te danken aan economische voorspoed, een hoge en gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen in elkaar. Nu buurland Rusland Oekraïne is binnengevallen, is het de vraag in hoeverre de Finnen zich bedreigd voelen en of dit gevolgen heeft voor hun gemoedstoestand.

Pandemie

Ook Nederland scoort goed en staat net als vorig jaar op plek 5. Zo gaven Nederlandse volwassenen hun kwaliteit van leven tijdens de lockdowns gemiddeld een 7. Volgens de onderzoekers is dat een relatief hoog cijfer gezien de impact van het virus.

De landen die in de onderste regionen van de lijst staan, worden bijna allemaal geteisterd door oorlogen en conflicten. Afghanistan staat op de 146ste en laatste plek. ‘We zien dat mensen in Afghanistan hun leven een 2,4 geven, op een schaal van 1 tot 10. Dit laat zien dat oorlog een grote impact heeft op het welzijn van mensen,’ concluderen de opstellers van het geluksrapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden