Nieuws

Nederland koopt met andere landen honderd oude Leopard 1-tanks voor Oekraïne

Nederland koopt met Duitsland en Denemarken ‘ten minste’ honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. De drie landen zorgen voor munitie en reserveonderdelen, Nederland wil daarnaast Oekraïense tankbemanningen opleiden.

Het Parool
De Leopard 1 is een ouder type tank dan de Leopard 2-tanks die door andere landen al aan Oekraïne werden toegezegd. Beeld AP
De Leopard 1 is een ouder type tank dan de Leopard 2-tanks die door andere landen al aan Oekraïne werden toegezegd.Beeld AP

Dit type tank, dat eind jaren 80 op de markt kwam, wordt direct gekocht bij de Duitse industrie. Daar staan ze in de opslag, schrijven ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Volgens de Duitsers worden tot de zomer nog 20 tot 25 tanks geleverd. Hoeveel geld ermee gemoeid is, wil het kabinet niet zeggen.

Hoeveel tanks er mogelijk nog meer worden geleverd naast deze honderd is ‘afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie’, aldus het ministerie van Defensie.

“De oorlog in Oekraïne bevindt zich in een cruciale fase. Ik verwacht dat de gevechtshandelingen in de komende maanden intensiever worden. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt. Daarom is het leveren van gevechtstanks van belang,” aldus minister Ollongren.

Leopard 2

Vorige maand ging de Duitse regering akkoord met het leveren van Leopard 2-tanks aan de regering in Kiev. Er was internationaal grote druk uitgeoefend op Berlijn om hiermee in te stemmen. Inmiddels hebben landen aangekondigd meer dan honderd moderne tanks aan Oekraïne te leveren.

Deze levering van Leopard 1A5-tanks staat los van de levering van Leopard 2A6-tanks aan Oekraïne, aldus Defensie. “De gesprekken hierover zijn nog gaande.” Nederland heeft zelf geen tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Het kabinet overweegt ze te kopen en over te dragen aan Oekraïne.

Het is niet de eerste keer dat Nederland tanks naar Oekraïne stuurt. Vorig jaar kocht het kabinet samen met de Verenigde Staten en Tsjechië negentig gemoderniseerde Russische T-72-tanks voor Oekraïne. Nederland heeft al voor meer dan een miljard euro aan militair materieel aan Kiev gegeven.

Er wordt al langer gewaarschuwd voor een Russisch offensief in het oosten van het land. De minister van Defensie van Oekraïne verklaarde onlangs een nieuwe grootscheepse aanval rond de verjaardag van de invasie te verwachten. Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland het buurland binnenviel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden