Nederland haalt IS-ganger Ilham B. en kinderen uit Syrië

Nederland heeft zaterdag een Nederlandse IS-vrouw en haar twee kinderen opgehaald uit Syrië. Dat bevestigen ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). Ook een derde kind, ‘een slachtoffer van kinderontvoering’, wordt naar Nederland gebracht.

ANP
Het al-Hol kamp in Syrië. Beeld AFP
Het al-Hol kamp in Syrië.Beeld AFP

De repatriëring van Ilham B. uit Gouda werd vrijdag al bekend, toen de Koerden in Noord-Syrië die haar in handen hadden er ruchtbaarheid aan gaven. Zaterdag verschenen er beelden van een Nederlandse afvaardiging die de vrouw en de kinderen kwamen ophalen. Onder hen was de Nederlandse gezant voor Syrië Emiel de Bont. B.’s advocaat bevestigde het nieuws zaterdagavond.

Aangehouden en vervolgd

‘Vanwege de privacy en veiligheid en gezien de noodzakelijke vertrouwelijkheid van dit soort operaties, kunnen wij verder geen mededelingen doen over deze specifieke casussen,’ schrijven de ministers. Eenmaal in Nederland zal B. worden aangehouden en vervolgd. De Raad voor de Kinderbescherming zal zich over de kinderen ontfermen.

De ministers spreken van een ‘speciale operatie onder zeer complexe omstandigheden’. Er is besloten de vrouw terug te halen ‘ter berechting in Nederland teneinde straffeloosheid te voorkomen’, aldus de bewindslieden.

B. zat lange tijd in een Koerdisch detentiekamp in Noord-Syrië. Een Nederlandse rechtbank had de overheid vorig jaar een ultimatum gesteld. Als er niet meer zou worden gedaan om ervoor te zorgen dat de vrouw haar rechtszaak kon bij wonen, zou de rechtszaak tegen haar worden beëindigd. De regering lijkt dat scenario te hebben willen voorkomen met de repatriëring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden