Nederland gaat met Duitsland, Frankrijk en Italië op vaccinjacht

Nederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië proberen te regelen dat er genoeg vaccins tegen het coronavirus voor hun burgers komen, zodra die beschikbaar zijn.

Edwin Van Der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

De vier landen bundelen hun krachten in de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van potentiële vaccins. ‘Ze verkennen gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven en zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven. Het is de bedoeling de productie van vaccins waar mogelijk op Europese bodem plaats te laten vinden,’ staat in een persbericht.

Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland zijn ervan overtuigd dat voor een succesvol resultaat een gezamenlijke strategie en investeringen nodig zijn. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, wordt niet vermeld. De alliantie wil sowieso met farmaceuten afspreken dat een vaccin voor de Europese Unie ‘breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar’ moet worden.

Heel Europa kan profiteren

De Europese Commissie wordt bij de onderhandelingen betrokken en andere EU-lidstaten kunnen straks deelnemen aan initiatieven. “Zo kan de hele Europese bevolking, in het bijzonder de meest kwetsbare personen, profiteren van een vaccin. Daarnaast streeft de alliantie ernaar dat een deel van de vaccins beschikbaar komt voor landen met lagere inkomens, waaronder in Afrika.”

Nederland gaf eerder 50 miljoen euro aan CEPI, een internationale organisatie die zich inzet voor eerlijke wereldwijde verspreiding van het coronavaccin. Daarvoor eiste ons land geen tegenprestatie - zoals een bepaald aantal doses van een vaccin - meldt het ministerie van Volksgezondheid in antwoord op vragen van deze site.

Ook met Janssen Vaccines, dat in Leiden aan een coronavaccin werkt, zijn geen afspraken gemaakt. Janssen gaat, als het een werkend vaccin vindt, ook in Leiden produceren. Pikant: in tegenstelling tot Nederland stopte de Amerikaanse regering via Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, wél geld in dat vaccin, zo’n half miljard dollar.

Stimuleren

Johnson & Johnson gaat straks ook in de VS produceren. De verwachting is dat de regering-Trump die vaccins zal willen gebruiken voor haar eigen bevolking. Nederland doet dat dus niet. Wel wil ons kabinet de ontwikkeling en productie van het vaccin van Janssen ‘stimuleren en faciliteren’.

Dat Nederland nu - samen met andere landen - de boer op gaat om een vaccin veilig te stellen, mag overigens geen grote verrassing heten. Want alle mooie woorden ten spijt, steeds meer landen kiezen nu vooral voor hun eigen, nationale belang.

Zo liet de Amerikaanse president Donald Trump al meermaals weten dat hij in eerste instantie een vaccin voor de bevolking van de Verenigde Staten wil en dat daarna de rest van de wereld pas aan de beurt is. Dergelijk gedrag past bij een mondiale crisis, stellen experts. Was het in eerste instantie de wereld tegen corona, nu geldt vooral het eigen belang.

Afrika de dupe

Deskundigen zijn bang dat met name Afrika de dupe wordt van de wedloop om een vaccin. Dat continent heeft niet de financiële middelen om bij voorbaat al op grote schaal vaccins in te kopen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zet weliswaar in op een wereldwijde evenredige verspreiding van een vaccin, mocht dat er komen, maar weet vooralsnog maar mondjesmaat de regie te behouden.

Veel landen binnen de Europese Unie, waaronder Nederland, hechten aan een toegankelijk en betaalbaar vaccin voor ontwikkelingslanden, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten.

Nederland sloeg eerder op eigen houtje grootschalig vaccins in. In 2009 bleven 20 miljoen doses tegen de Mexicaanse griep ongebruikt. Dat zou de schatkist zo’n 144 miljoen euro hebben gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden