Nederland ‘ernstig bezorgd’ om door Iran in beslag genomen Britse tanker

Nederland is uiterst bezorgd over de inbeslagname door de Iraanse Revolutionaire Garde van een Britse olietanker in de Straat van Hormuz. 

De Stena Impero, het schip dat door de Revolutionaire Garde in beslag is genomen.Beeld Getty Images

De vrije en ongehinderde doorvaart van schepen is van groot belang, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ‘Het is zaak dat Iran het schip en de bemanning snel vrijlaat. Nederland is solidair met de Britten,’ benadrukt het ministerie in een korte verklaring. 

De door Iran in beslag genomen tanker Stena Impero was vrijdag betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken, meldt het Iraanse persbureau Fars zaterdag. Volgens de Britse rederij Stena Bulk hield de tanker zich aan alle regels. De Zweedse eigenaar van het schip verklaarde dat de Stena Impero ‘was benaderd door kleine vaartuigen zonder nadere kenmerken en een helikopter terwijl het schip in internationale wateren door de Straat van Hormuz voer’. De spanningen rond de zeearm, waar dagelijks eenvijfde van de wereldwijde oliehandel doorheen vaart, lopen in hoog tempo op.

De tanker en zijn 23-koppige bemanning liggen momenteel in de haven van Bandar Abbas en blijven daar tot het onderzoek is afgerond, aldus Fars. “Het schip was betrokken bij een ongeluk met een Iraanse vissersboot. Toen de vissersboot een noodsignaal uitzond, werd dat door het Britse schip genegeerd,” zei Allahmorad Afifipour namens de havenautoriteiten tegen Fars.

De tanker werd geëscorteerd volgens een woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde door een Britse marineschip begeleid. De bemanning van de oorlogsbodem probeerde de inbeslagname te verhinderen maar de Iraanse militairen zagen toch kans de tanker mee te nemen. Dat gebeurde ‘ondanks het verzet en de tussenkomst’ van de Britten, aldus de zegsman. Het Britse ministerie van Defensie wilde zaterdag geen commentaar geven.

Consequenties

De regering in Londen heeft de inbeslagname ‘volstrekt onacceptabel‘ genoemd. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zei dat er ‘consequenties’ zullen volgens als Iran het schip niet laat gaan. Hij overweegt geen militaire opties. Hunt benadrukt dat er hoe dan ook vrije zeevaart moet blijven in de Perzische Golf en dat alle schepen er veilig moeten kunnen varen. “Ik ben zeer bezorgd door het inbeslagnemen van schepen door de Iraanse autoriteiten,” aldus Hunt.

Na het stoppen van de Stena Impero door Iran moest nog een ander schip de koers verleggen. Het ging om de Mesdar: een schip dat onder Liberiaanse vlag vaart maar eigendom is van de Britse rederij Norbulk Shipping. Na enkele uren liet de reder weten dat het schip gewapende Iraniërs aan boord had gehad maar dat die het schip weer hadden verlaten. Vervolgens mocht de Medsar - onderweg van de Chinese stad Lanshan naar Saoedi-Arabië - verder varen.

De verhoudingen tussen Iran en een aantal westerse landen zijn zeer gespannen, mede doordat de Britse marine begin juli een Iraanse tanker in Gibraltar aan de ketting legde op verdenking van overtreding van de EU-sancties tegen Syrië. Die maatregel werd door de rechter in Gibraltar met dertig dagen verlengd.

De Revolutionaire Garde zinspeelde op een rechtstreeks verband met die uitspraak. “De wet van vergelding is iets dat wordt erkend in het internationaal recht en wordt gebruikt in verband met verkeerde beslissingen genomen door een regering,” zei de woordvoerder van de Garde, Abbasali Kadkhodaei, tegen het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Beschermen

Donderdag maakte de Revolutionaire Garde bekend een schip dat onder de Panamese vlag voer te hebben geënterd. De Verenigde Staten, die Iran er al langer van betichten de doorvaart door de belangrijke olieroute te saboteren, eiste de onmiddellijke vrijlating van het schip en haar bemanning. Tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en premier Mark Rutte diezelfde dag in Washington riep Trump zijn Europese bondgenoten op hun eigen schepen in de zeestraat te beschermen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden