Plus

Navo wil vliegveld Kabul langer open houden, Nederland levert bijdrage

Een groot aantal Navo-landen dringt er bij de Verenigde Staten op aan het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul langer open te houden.

Het Parool
Een Amerikaanse militair deelt water uit aan Afghaanse burgers. Beeld REUTERS
Een Amerikaanse militair deelt water uit aan Afghaanse burgers.Beeld REUTERS

Nederland is een van de landen die de luchthaven ook na 31 augustus willen blijven gebruiken voor evacuatie van eigen burgers, medewerkers en mensen die in Afghanistan onder de Taliban gevaar lopen.

De Nederlandse regering is bereid in Navo-verband een bijdrage te leveren aan de veiligheidsoperatie op de luchthaven, aldus demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Daarbij wordt ook gedacht aan het sturen van Nederlandse troepen. “Alle opties liggen op tafel.”

De VS willen de evacuaties vanaf het vliegveld eind deze maand afronden. Maar de buitenlandministers van veel Navo-lidstaten deden gistermiddag een beroep op de Amerikanen voor wat meer tijd, zegt een Navo-diplomaat. “De evacuaties verlopen zo langzaam en zo moeizaam dat meer tijd nodig is.”

Negatief reisadvies

Ook als de VS toestemmen, blijft het wel zaak om de evacués op het vliegveld te krijgen. Dat is ‘dé uitdaging’ nu, zei Navo-topman Jens Stoltenberg. “De paradox is dat we meer vliegtuigen hebben dan passagiers.”

Volgens minister Kaag zijn er nog meer dan zevenhonderd Nederlanders in Afghanistan. Eerder deze week zei ze nog dat het om ongeveer tweehonderd Nederlanders zou gaan. Het merendeel heeft een Afghaanse achtergrond en was op familiebezoek. Zij hebben het negatief reisadvies genegeerd dat al langer voor het land gold.

De evacuatievluchten vanuit Kabul kwamen gisteren op gang. Volgens een defensiewoordvoerder is het ‘niet in het belang van de mensen die daar zijn en het succes van deze missie’ om daar mededelingen over te doen. Nu zijn er zesduizend Amerikaanse militairen en duizend Britten die de luchthaven veilig houden.

De Tweede Kamer wil weten of Nederland – in navolging van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland – mensen die niet op eigen houtje naar het vliegveld kunnen ‘bij verzamelpunten in de stad’ gaat ophalen. Ook willen Kamerleden weten of er een militair advies ligt dat afraadt om evacués op te halen uit de stad.

Naast de gestrande Nederlanders moeten ook nog Afghaanse tolken en lokaal ambassadepersoneel worden geëvacueerd, net als Afghanen die de Nederlandse missies bijvoorbeeld als beveiliger of kok hebben geholpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden