Plus

Navo-vlagvertoon rond Zwarte Zee intensiever dan ooit

De landen aan de Zwarte Zee en de Navo houden de komende twee weken hun grootste gezamenlijke oefening ooit. Dit tot woede van de Russen, die op hun beurt net geoefend hebben langs de grens met Oekraïne.

Mark van Assen
Onberispelijk staat de Britse marine gereed voor Navo-oefening Sea Breeze in Batumi, de haven aan de Zwarte Zee van Georgië. Beeld AFP
Onberispelijk staat de Britse marine gereed voor Navo-oefening Sea Breeze in Batumi, de haven aan de Zwarte Zee van Georgië.Beeld AFP

Operatie Sea Breeze in en rond de Zwarte Zee is een jaarlijks terugkerende aangelegenheid. Het is ook een barometer voor de spanningen in de regio. Die blijven groeien, zeker na de Russische annexatie van de Krim in 2014. Dit jaar is het tijdens de oefening drukker dan ooit: er doen 5000 soldaten mee, 32 schepen en 40 vliegtuigen uit 32 landen.

Officieel gaat het om ‘ervaring opdoen in gezamenlijke operaties’, zoals Oekraïne het verwoordt. Zeker zo belangrijk is het een mogelijkheid om spierballen te tonen aan de Russen. Die houden Sea Breeze nauwlettend in de gaten, en eisten vooraf zelfs dat de oefening zou worden afgelast. “Indien nodig, reageren we,” dreigde de Russische minister van Defensie.

Ook Moskou laat graag zijn tanden zien. Zo meldde het vorige week in de aanloop naar Sea Breeze dat het een Britse oorlogsbodem had beschoten die te dicht langs de Krim voer. Dit werd vervolgens onmiddellijk ontkend door de Britten. Sea Breeze en de spanning daaromheen is ook een oefening in propaganda.

Geduw en getrek

Deze show of force, zoals het heet in militaire kringen, past in een breder plaatje. Het rommelt al langer in de regio. Niet alleen door de annexatie van de Krim door de Russen en de nog altijd voortdurende oorlog in Oost-Oekraïne, maar ook door voortdurend geduw en getrek tussen Rusland en onder andere Polen, Roemenië en de Baltische Staten. Dat zijn allemaal Navo- en EU-lidstaten die dichtbij Rusland liggen.

In maart hielden de Russen nog oefeningen op de Krim en langs hun oostelijke grens met Oekraïne. Daar waren naar verluidt 100.000 soldaten bij betrokken. In mei oefenden Russische troepen met die van Servië op een militair terrein vlakbij de Servische hoofdstad Belgrado. Servië wil lid worden van de EU, maar niet van de Navo.

Tegelijkertijd hielden de Amerikanen en de Navo hun operatie Defender Europe in buurlanden van Servië. Daar deden 26 landen aan mee, waaronder Nederland.

Belarus

In september volgt opnieuw de grote Russische oefening Zapad (West), dit keer met Belarus. Dit jaar is het extra pikant vanwege de problemen die de rest van Europa heeft met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko.

Maar ook voor hem is het spannend. Lange tijd heeft hij geprobeerd de Russische militaire invloed op zijn land beperkt te houden. Sinds zijn problematische herverkiezing, het neerslaan van protesten en de internationale sancties die hij op zijn dak kreeg, is het de vraag of hij de luxe heeft om zijn Russische collega Vladimir Poetin buiten de deur te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden