PlusNieuws

Navo-topman: ‘Oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren’

De oorlog in Oekraïne kan nog maanden, zelfs jaren gaan duren. Dat zei Navo-topman Jens Stoltenberg woensdag aan het begin van een tweedaags overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Navo-lidstaten in Brussel. Daar staat de bloedige Russische invasie in het Navo-partnerland Oekraïne hoog op de agenda.

Yelle Tieleman
Een Oekraïense soldaat aait een kat, naast een vernietigd Russisch voertuig. Beeld AP
Een Oekraïense soldaat aait een kat, naast een vernietigd Russisch voertuig.Beeld AP

Voor de Russen was het door de Oekraïense regering gewenste lidmaatschap van de westerse defensie-organisatie een van de redenen om het land binnen te vallen. Het regime in Moskou wil geen uitbreiding van de Navo richting Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn wil om heel Oekraïne in te nemen niet opgegeven en de oorlog zal waarschijnlijk nog lang gaan duren, aldus Stoltenberg. “We moeten realistisch zijn. En daarom moeten we ook voorbereid zijn op een lange rit, wat betreft het steunen van Oekraïne, het handhaven van sancties en het versterken van onze verdediging.”

Westerse sancties

Een van de manieren van het Westen om Rusland te raken is het uitvaardigen van sancties. De Amerikanen pakken nu ook familieleden van de Russische president Vladimir Poetin en diens handlangers aan. Washington kondigde strafmaatregelen aan tegen de twee volwassen dochters van Poetin, en tegen de familie van minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De sancties maken deel uit van een groot pakket strafmaatregelen. Ze zijn een reactie op de aanhoudende Russische invasie in Oekraïne, nog eens versterkt door de wreedheden tegen burgers in de stad Boetsja, aldus het Witte Huis.

Ondertussen heeft Rusland aangegeven dat het de diplomatieke banden met het Westen wil behouden, ondanks dat er ruim 250 diplomaten zijn uitgezet door Europese landen de afgelopen dagen. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko zegt dat Rusland nadenkt over tegenmaatregelen, maar dat het belangrijk is dat de diplomatieke kanalen open blijven. Groesjko denkt dat de Europese landen tegen hun eigen belangen in handelen door Russische diplomaten uit te zetten. Onder meer Nederland zette diplomaten uit omdat ze de regels overtraden. Ze zouden werken voor de Russische inlichtingendiensten. De aanleiding voor de uitzettingen is de Russische invasie van Oekraïne.

De minister waarschuwt voor acties tegen Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen. “Ik denk dat iedereen begrijpt dat dat spelen met vuur is,” zei Groesjko. De diplomatieke banden tussen Rusland en de Navo zijn tot een minimum teruggebracht. Volgens de minister wordt er niet gesproken met het militaire samenwerkingsverband van Westerse landen. “Er is niets te bespreken met de Navo.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden