Plus

Navalny ontwaakt uit coma en is aanspreekbaar

Het gaat een stuk beter met Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider. Het ziekenhuis Charité in ­Berlijn, waar hij sinds 22 augustus wordt verpleegd, heeft hem maandag wakker gemaakt uit de kunstmatige coma waar hij in werd gehouden.

Beeld Hollandse Hoogte/AFP

Dat meldde het hospitaal op Twitter. Volgens de artsen, die een serie berichten plaatsten, gaat het relatief goed met hem en reageert hij op stemmen. Praten kan hij nog niet, hij wordt geleidelijk van de beademing gehaald.

Het is nog niet bekend of ­Navalny langetermijngevolgen zal ondervinden van de vergiftiging die hij heeft opgelopen. De 44-jarige Russische advocaat is volgens Duitse artsen vergiftigd met het in de Koude Oorlog door Rusland ontwikkelde zenuwgif Novitsjok. Dat hebben ze naar eigen zeggen onomstotelijk kunnen vaststellen met bloedmonsters.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat mensen buiten het Kremlin over dat middel kunnen beschikken, maar toch blijft het Kremlin hardnekkig ontkennen iets met de kwestie te ­maken te hebben.

‘Poging tot moord’

Zondag ontkenden ook Russische artsen dat het om Novitsjok ging. Een van de Russische artsen die Navalny de eerste twee dagen behandelde in Omsk, nog voor hij naar Berlijn werd overgeplaatst, zei dat hij in eerste ­instantie ook dacht dat het om een vergiftiging ging, maar dat die theorie na een paar uur werd gelogenstraft door laboratoriumuitslagen.

Die lezing valt in Duitsland niet in goede aarde. De Duitsers willen dat Rusland eerlijk reageert op de ­testuitslag. Het Russische voorstel om Navalny’s bloed nogmaals te laten onderzoeken door een internationaal gezelschap van analisten, wijzen de Duitsers van de hand. Het Charité in Berlijn is een ziekenhuis op topniveau. Het is de grootste universiteitskliniek van Europa.

De kwestie is inmiddels hoog op­gelopen. In Duitsland wordt al ­gesproken over het stopzetten van de bouw van de NordStream2, een nieuwe gaspijplijn voor Russisch gas door de Oostzee. Bondskanselier Angela Merkel was vorige week uiterst fel over de kwestie. Ze noemde het een ‘poging tot moord’ met het duidelijke doel om Navalny ‘het zwijgen op te leggen’. Overigens kan Duitsland niet op eigen gezag het NordStreamproject stilleggen. De gaspijplijn is geen Duits, maar een Europees project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden