PlusNieuws

Navalny onthult in video geheim paleis van Poetin

Een video van Poetins exorbitante paleis aan de Zwarte Zee, onthuld door Navalny, moet het bewijs leveren van zijn enorme rijkdom en corruptie.

Jarron Kamphorst
Het ‘koninkrijk’ van Poetin aan de Zwarte Zee heeft een waarde van ruim 1,3 miljard dollar. Beeld AP
Het ‘koninkrijk’ van Poetin aan de Zwarte Zee heeft een waarde van ruim 1,3 miljard dollar.Beeld AP

Aleksej Navalny mag dan in de cel zitten, ook van achter de tralies weet de Russische oppositieleider zijn gezworen vijand Vladimir Poetin in verlegenheid te brengen. En hoe. Afgelopen dinsdag publiceerde Navalny’s anticorruptie­organisatie een onderzoek waarin hij de president beschuldigt van buitensporige corruptie. Het bewijs? Een paleis aan de Zwarte Zee ter waarde van ruim 1,3 miljard dollar.

In video met de titel Een paleis voor Poetin beschrijft Navalny tot in detail hoe de president naar verluidt met illegaal verkregen geld tussen 2005 en 2010 een exorbitant paleis aan de Zwarte Zee liet bouwen. Met dank aan dronebeelden, bouwtekeningen en exclusieve foto’s van het interieur krijgt de kijker een virtuele tour door het paleis en over het omliggende landgoed aan de Baai van Gelendzjik in het zuiden van Rusland.

Op het terrein bevinden zich onder meer een kerk, een kas van 2500 vierkante meter, een ondergronds ijshockeyveld, een amfitheater, een haven, meerdere wijngaarden, een helikopterplatform en ondergrondse tunnels die direct naar de kust leiden. De totale oppervlakte van het landgoed zou volgens Navalny een slordige 70 vierkante kilometer bedragen.

Megalomaan onderkomen

En dan is er nog het paleis zelf. Een classicistisch, crèmekleurig en megalomaan onderkomen van bijna 18.000 vierkante meter. Het gebouw zou onder meer voorzien zijn van een theater, een bar, een stripclub, een casino, een zwembad en een sportschool.

“Dit is de best bewaakte plek in Rusland”, stelt Navalny in de video. “Het is een staat in een staat en dit is Poetins grootste geheim dat wordt beschermd door honderden, zelfs duizenden mensen. Van onbekende bewakers, tuinmannen en bouwvakkers tot de rijkste en bekendste mensen van Rusland.” Volgens Navalny zouden op het landgoed meerdere checkpoints zijn en geldt er een vliegverbod boven het terrein. Gasten die het verblijf bezoeken, moeten hun mobiele telefoon inleveren. “Dit is geen landhuis, geen vakantiehuisje, geen woning. Het is een hele stad, of beter gezegd een koninkrijk.”

Russische media brachten de villa aan de Zwarte Zee tien jaar geleden al eens in verband met Poetin. Navalny baseert zijn beweringen nu onder meer op nieuw verkregen registratiepapieren. Daaruit zou blijken dat het landgoed in handen is van de geheime dienst FSB, die het pacht aan een bedrijf voor ‘onderzoeks- en onderwijsdoeleinden’ dat er banden op nahoudt met Poetins neefje Michaïl Sjelomov. Navalny claimt een uitgebreid corruptienetwerk te hebben ontdekt waarbij vrijwel de gehele vertrouwenskring van Poetin is betrokken. Het Kremlin zelf deed de berichten woensdag af als ‘een heleboel onzin’. Ondertussen is de video op You­Tube al ruim 45 miljoen keer bekeken.

Ook medewerkers Navalny opgepakt

De Russische autoriteiten hebben donderdag vijf medewerkers van oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt. Ze werden aangehouden kort nadat het Kremlin had gewaarschuwd zaterdag niet de straat op te gaan voor een protest tegen het bewind van president Poetin en de arrestatie van Navalny. In zeker 65 steden worden demonstraties verwacht. In een poging de onrust bij voorbaat de kop in te drukken verrichtte de politie huiszoekingen bij medewerkers van Navalny’s Fonds voor de bestrijding van de corruptie (FBK). Ze kregen, evenals enkele kritische journalisten en andere activisten van de oppositie, een waarschuwing overhandigd dat ze niet mogen meewerken aan de demonstraties ter ondersteuning van Navalny.

Het parket van de procureur-generaal riep op tot het blokkeren van websites waarop de demonstraties worden aangekondigd. Sociale media kunnen forse boetes krijgen. Het parket waarschuwde ook scholieren en studenten niet deel te nemen aan de betogingen.

Navalny zit nog tot zeker half februari in de gevangenis. Hij werd vorige week opgepakt toen hij na vijf maanden terugkeerde in Rusland. Hij was in Duitsland nadat hij in augustus vorig jaar was vergiftigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden